Шолц към Денков: Подкрепям категорично България

19

„Подкрепям категорично България и Румъния да станат част от Шенген“, заяви германският канцлер Олаф Шолц след среща с премиера Николай Денков в Берлин, предаде БГНЕС.

„Отношенията ни с България са превъзходни и многообразни и искаме да ги задълбочим“, подчерта Щолц.

Австрия ни отряза за Шенген, отхвърли призива на Урсула фон дер Лайен

„Постигнахме търговски рекорд през изминалата година 12 млрд. евро. Внасяме повече от България, отколкото изнасяме. България е наш партньор в ЕС и НАТО, което си пролича след руската агресия. Българското правителство застана категорично на страната на Украйна, за което ви благодаря“, каза Шолц.

По думите му особено важна роля играят коридорите на солидарността в дългосрочен план и България играе много важна роля.

Нехамер защити решението да не пусне България в Шенген

„Германия и България са надеждни партньори, съюзници и приятели“, посочи канцлерът.

Той специално благодари на българския премиер за позицията на България по отношение на войната в Украйна и подчерта важната роля на страната ни за осигуряването на транспортни коридори за износ на украинско зърно през Черно море.

„Заедно с канцлера сме единодушни, че трябва да се сложи изключителен фокус върху защитата на външните граници, да се помогне на държавите, които са под най-голям натиск, защото ако не успеем да задържим този приток на мигранти на ниско ниво, всички възможни варианти за преразпределение няма да решат въпроса, просто ще го отлагат и преразпределят като проблем от една в друга държава“, каза от своя страна Николай Денков.

„В момента ситуацията е доста по различна от преди време. Затова сме поканили германски, австрийски и холандски граничари да дойдат да видят на място и, ако искат, да участват в охраната заедно с българските си колеги. Ние сме отворени за всякакво сътрудничество за защита на външните граници на ЕС“, категоричен бе Денков.

Източник: vesti.bg