ЦИК: Очакваме МЕ да ни информира за машинно гласуване в съответствие със закона

6

В утрешния ден (вторник) очакваме министърът на електронното управление да информира Централната избирателна комисия (ЦИК) какви действия ще предприеме по привеждане в съответствие със закона на процедурата, без наличието на която ЦИК не може да проведе машинно гласуване на втори тур. Това каза  председателят на ЦИК Камелия Нейкова във връзка с решението на Върховния административен съд (ВАС) от вчера вечерта, което върна машините за гласуване на балотажа на местните избори на 5 ноември. В мотивите си магистратите записаха, че решението на ЦИК е незаконосъобразнo в частта за балотажа. В останалата част, касаеща изборите за кметове и общински съветници, проведени на 29 октомври, жалбите, допуснати за разглеждане, бяха отхвърлени.

ВАС отмени решението на ЦИК за мaшинния вот

От решението на ВАС става ясно, че решението на ЦИК от 27 октомври за начина на гласуване на първи тур е законосъобразно, посочи Нейкова. Тя отбеляза, че Съдът приема, че на практика министърът на електронното управление не е провел законосъобразна процедура по удостоверяване на съответствието на софтуера за гласуване и на машините с изискванията на Изборния кодекс, тъй като той няма право да делегира своите правомощия на друго лице, в случая на зам.-министъра на електронното управление.

Йорданова: Справката на ДАНС е литературен разказ

По думите на Нейкова министърът на електронното управление „трябва да изпълни своите задължения по Изборния кодекс, съобразно мотивите на съдебното решение“. За да има машинно гласуване на втори тур, трябва да бъде проведена законоустановената процедура по удостоверяване на съответствието и да се извърши от компетентния за това орган по предвидения в закона ред, съобразно мотивите на съда, посочи Нейкова. Съдът приема, че компетентен орган може да бъде само министърът, но не и негов заместник, допълни тя. 

„Скандално невярна информация“: Зам.-министър Стойнов с позиция за машините

Източник: vesti.bg