Хиляди на протест срещу управляващите в Румъния

4

М ногохиляден протест, организиран от партия “Алианс за единство на румънците” (АЕР) се провежда и в този час в центъра на Букурещ. Над 5000 души се събраха пред сградата на парламента около 16:00 ч. и скандираха: “Долу управлението на предателите”, “Национално-либералната (НЛП) и Социалдемократическата партия (СДП) – една и съща мизерия”, “Страхувайте се, народът се надига”.

Сенатор поиска Румъния да анексира част от Украйна

Демонстрантите развяваха плакати с надписи, като: „През ’89 г. външният ни дълг беше 0, за миналата година е 137,2 милиарда евро“, „Настоящата коалиция узакони кражбите”, „Долу правителството на мафиотите”, „Чужденците ни стъпкаха”, „Демокрацията е лъжа”, „Искаме монархия в Румъния“.

Голяма част от партийните симпатизанти пристигнаха с автобуси до „Площада на конституцията“ пред сградата на парламента в Букурещ, а след това се отправиха към университета. По-късно те ще минат през Площада на победата и централите на СДП и НЛП. Сред демонстрантите има хора от Бузъу, Васлуй, Сибиу, Брашов, Негрещи, Хунедоара и други части на страната. 

“Основната причина за демонстрацията е да спре унижението, на което европейските институции ни подложиха“, заяви лидерът на „Алианс за единство на румънците“ Джорджe Симион. Той призна, че протестът е иницииран под мотото “Ние не предаваме страната си”.

Това е тайната на успешните антиправителствени протести

Местните медии отбелязаха, че този лозунг е лансиран през 90-те години от бившата политическа полиция Секуритате. 

“Тук сме днес, за да се борим за националните си интереси, за конституционните си интереси, за да защитим децата си. Борим се за нашата национална сигурност. AЕР е движението, което изкарва на преден план нуждата от здравословна и конструктивна промяна на обществото. Искаме да можем да предложим на децата си едно истинско европейско бъдеще. Преди всичко национално достойнство”, заяви за БТА Елена Нъстасу – координатор на партията в община Бузъу. 

“Излязохме на улицата заради децата на Румъния, заради горите, заради компаниите, които все още принадлежат на румънската държава, но и заради всички други ресурси, които искат да откраднат от нас. Ден след ден, чрез всички антинационални и антисемейни политики, които се насърчават от депутатите, Румъния, която всички познавахме, изчезва. Всеки румънец трябва да си зададе въпроса в коя държава иска да живее”, коментира депутатът Рингу Дъмуряну. 

Планирано е протестът да продължи до 20:30 ч., а крайната му точка да бъде президентския дворец „Котрочени“.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *