Условна присъда за втория помощник на „Вера Су“

0

О кръжният съд в Добрич постанови присъда, с която налага условно наказание лишаване от свобода за срок от 2 години, с 4-годишен изпитателен срок на втория помощник-капитан на кораба „Вера Су“. 

Товарният кораб „Vera Su“, заседнал край Камен бряг

Съдът призна подсъдимия турски гражданин за виновен по обвинението, че на 20 септември 2021г., в акваторията на Черно море, край бреговата ивица в района между село Камен бряг, област Добрич и курорта „Русалка“, като вахтен помощник-капитан на кораба „Вера Су“, плаващ под панамски флаг, заспивайки и нарушавайки правило от Международната конвенция за вахтената служба и нормите за подготовка и освидетелстване на моряците, допуснал засядането на кораба, като деянието е извършено по непредпазливост и от него са настъпили значителни имуществени вреди за дружеството корабособственик в размер на 6 680 734,85 лева.

Най-после продадоха кораба „Вера Су“

Присъдата на Окръжния съд не е окончателна и подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Варна.

Делото бе гледано в отсъствието на подсъдимия, тъй като обвиняемият се намира извън пределите на България, и макар местоживеенето му в Турция да е известно, не може да бъде призован поради отказано изпълнение на съдебна поръчка за призоваването му.

Източник: vesti.bg