"Това е историята на една организирана варварщина"

9

Ф ренският парламент призна във вторник за геноцид големия глад в Украйна в началото на 30-те години на миналия век – Гладомора, предизвикан от съветските власти и станал причина за смъртта на милиони хора, предаде Франс прес., цитирана от БТА.

В резолюция, приета почти единодушно (с 168 гласа срещу 2),

депутатите призоваха правителството да последва примера им, като отговори с това на силните очаквания на Киев във връзка с този болезнен спомен, съживен от руското нашествие в страната.

Гладоморът „е историята на една организирана варварщина“,

„използване на глада като политическо оръжие“, заяви депутатка Ан Жанте, която първа постави подписа си под текста на резолюцията, приета в присъствието в пленарната зала на украинския посланик във Франция. В края на изказването си Жанте заяви: „Да живее свободна Украйна“.

Резолюцията бе приподписана от представители на седем от общо десетте политически групи

в Националното събрание (долната парламентарна камара) с изключение на групите на радикалната левица „Непокорна Франция“, комунистите и крайнодесния „Национален сбор“.

Никой не може да отрече, че е имало престъпление,

но „дали е ставало дума да бъде изтребен украинският народ като такъв?“ – запита депутатът Бастиан Лашо от „Непокорна Франция“, чиято група не участва в гласуването.

Комунистите единствени гласуваха против текста,

смятайки, че парламентаристите нямат право да поемат ролята на историци и съдници. „Отказваме да съдействаме за политизиране на явления, свързани с паметта и историята“, обясни депутатът Жан-Пол Льокок.

По темата

Източник: vesti.bg