Стоянов увери: Спад в цените на храните ще има

5

С пад в цените на храните ще има, но първо въпросът е колко ще е той, посочи служебният министър на икономиката и енергетиката Никола Стоянов пред БНТ

Той добави, че проблемите трябва да бъдат решени от едно следващо редовно правителство, за да нямаме повече такива ситуации. 

НСИ: Ето кои продукти поскъпнаха и кои поевтиняха през януари

„Истината е, че пазарът не е добре балансиран. В крайна сметка има по- силни икономически субекти срещу по- слаби, което води до изкривявания. Трябва да се предприемат много по генерални стъпки“, коментира той. 

„Третата стъпка, освен информираност и контрол, е това, което работим – именно законодателна инициатива за Закон за търговията с храни. Нещо, което има в много други държави в ЕС“, посочи още Никола Стоянов. 

Експерт: Ще усетим намаление в цените на храните към лятото

Според него таванът на цените на храните не е действащ механизъм. „Не съм привърженик на такива чисто административни мерки, доказало се е в практиката, че те не работят по никакъв начин“, обясни той. 

Проверки за нелоялни търговски практики се провеждат в цялата страна от вчера. Националната агенция за приходите (НАП), Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започнаха съвместни проверки в Бургас с цел да установят има ли спекула при цените на продуктите от малката потребителска кошница. 

Стоянов: Забелязваме укротяване на цените

„Истината е, че много разчитаме и на информираността на клиентите, защото и за хранителните вериги като за всяка компания имиджът е много важен. И наистина, аз искам с тях да сме заедно в тази борба, да покажем кои са лоялните, кои са етичните търговци и разчитам, че те са именно такива“, коментира министърът на икономиката. Той посочи, че целта е да се покажат нелоялните търговски практики, за които ще има много сериозен контрол и по този начин да се балансира пазарът. 

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *