След атентата в Анкара: Близо 90 задържани в Турция при мащабна операция срещу ПКК

0

Б лизо 90 заподозрени са задържани до момента в рамките на мащабна операция срещу клетка на терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК), осъществявана от Националната разузнавателна организация (МИТ) и полицейски части в 18 окръга на Турция, предаде турската частна телевизия „СиЕнЕн-Тюрк“.

Силна експлозия и изстрели: Терористичен акт в центъра на Анкара (СНИМКИ/ВИДЕО)

Кюрдските сепаратисти си признаха за атентата в Анкара

Разследването, водено от прокуратурата в окръг Шанлъурфа, Южна Турция, е обхванало окръзи в цялата страна, включително Истанбул, Анкара, Бурса и Анталия.

Операцията е извършена след продължила десет месеца работа на МИТ в Северен Ирак, Сирия и Турция по идентифицирането и ликвидирането на турския клон на разузнавателната структура на ПКК. Като част от действията полеви агенти са били внедрени в разузнавателните структури на групировката, което е позволило отблизо да бъдат наблюдавани заподозрени лица.

След атентата в Анкара: Турската армия с мащабни удари по кюрдските бойци от ПКК в Ирак

След приключване на всички подготвителни дейности операцията е била стартирана съвместно с турската полиция.

До момента в рамките на операцията с кодово име „Спяща клетка“ са задържани около 90 души при едновременни действия на територията на 18 окръга в страната.

Кюрдската работническа партия (ПКК), която е смятана за терористична организация от Турция и западните страни, пое отговорност за самоубийствения атентат, извършен в турската столица в неделя пред министерството на вътрешните работи, при който бяха ранени двама полицейски служители.

Източник: vesti.bg