Румен Радев: Към момента няма пряка заплаха

7

„Към момента няма пряка заплаха за националната сигурност на страната”. Това заяви президентът Румен Радев след края на инициираната от него консултативна среща по повод рисковете и заплахите пред националната сигурност в резултат на актуалните конфликти и мерки за тяхното минимизиране.

В срещата участваха премиерът Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев, заместник-председателят на Държавна агенция „Разузнаване“ Асен Тутеков, началникът на Националната служба за охрана (НСО) бригаден генерал Емил Тонев и директорът на Служба „Военно разузнаване“ бригаден генерал Венелин Венев.

Радев свиква службите и кабинета заради заплахите пред националната сигурност

За участие в срещата бяха поканени и председателят на Народното събрание Росен Желязков,  министърът на отбраната Тодор Тагарев, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и главният секретар на Министерство на вътрешните работи главен комисар Живко Коцев.

„В резултат на изнесените доклади от службите се обединихме около позицията, че към момента няма заплаха за сигурността на страна ни, но остават предприетите мерки за превенция на риска”, каза Радев.

„Налице е тенденция за влошаване на средата на сигурността след случващото се в Израел, Украйна, кризите в Сирия и Южен Кавказ, растящото напрежение в Западните Балкани“, отчете държавният глава и посочи, че анализът на текущите в момента военни конфликти ясно показват все по-широкото прилагане на технологии за гражданска употреба, с които може да се поразява критична инфраструктура.

Денков и Радев осъдиха атаките на „Хамас“ над Израел

„Това откроява дефицит от способности на структурите за национална сигурност да противодействат на тези нови заплахи“, посочи Радев.

Според него новите заплахи налагат придобиването на нови адекватни способности, с които трябва да бъде отговорено на тези нови заплахи.

Радев обясни, че придобиването и използването на високотехнологични средства за придобиване на достоверна информация остава приоритет.

„Противодействието на засиления мигрантски натиск изисква надеждна защита на българската граница. Това изисква придобиване на нови технически системи за наблюдение, повишена мобилност и ефективни системи за контрол на достъпа на граничните ни пунктове. Изисква се продължаване на работата с ЕС за по-голяма подкрепа”, каза Радев.

Той подчерта, че за развитието на съвременните способности критично важни стават системите за киберотбрана.

„Трябва максимално да развиваме отбранителна наука и икономика. Ние имаме общото разбиране, че тази задача трябва да се ускори. Наред с продължаващата реализация на големите проекти имаме общото разбиране за нуждата от нискобюджетни проекти, които да ни дават информационно превъзходство и асиметрично предимство. Тази среща е началото на много други, защото средата за сигурност изисква обединяване на всички институции. Вярвам, че консенсусът, който постигнахме днес, ще намери прием в институциите и обществото”, смята президентът.

Радев поздрави българското правителство за бързата реакция при евакуацията на нашите сънародници от Израел.

„Трябва, когато има важни задачи за решаване, институциите да бъдат заедно”, каза от своя страна премиерът Николай Денков след края на инициираната от президента Румен Радев консултативна среща по повод рисковете и заплахите пред националната сигурност в резултат на актуалните конфликти и мерки за тяхното минимизиране.

„Очерта се ясно, че по отношение на мигрантската криза, ситуацията около изваждането на българите от Израел, правителството е свършило голяма част от задачите си, дори всичките и това е в резултат на усилията на всички ни”, каза Денков.

„Партийните лидери от Народното събрание също са готови да участват в такъв диалог, така че аз ще направя всичко, което зависи от мен да продължим разговорите, които започнахме днес, и да запозная резултатите от него с партиите, които подкрепят кабинета“, посочи Денков.

„Ще продължим напред не само да дефинираме проблемите, но да търсим и решения. Този разговор бе ползотворен той трябва да продължи и то с участието на партиите от НС“, обяви премиерът.

Източник: vesti.bg