Първи резултати от паралелното преброяване на Местни избори 2023

3

С оциологическите агенции „Галъп“ и „Тренд“ представиха резултати от паралелно преброяване на гласовете в местния вот, съобщи NOVA

В София се очертава балотаж. На него един срещу друг вероятно ще се изправят Васил Терзиев от ПП-ДБ, „Спаси София“ и Ваня Григорова от Местна коалиция „БСП за България“. На първи тур според данните от паралелното преброяване на „Галъп“ при 60% изпълнение на извадката двамата кандидати са спечелили съответно 33,8% и 21,6% от гласовете на избирателите. Активността е 35,9% на вота за кмет и 36,0% – за общински съветници.

Разпределението на гласовете за членове на местния парламент е както следва: ПП-ДБ, „Спаси София“ – 35,9%, ГЕРБ-СДС – 18,0%, МК „БСП за България“ – 14,4%, „Възраждане“ – 10,9%, КОД – 4,2%, „Български възход“ – 1,6% и други – 9,4%.

Според данните кметове днес избраха Кърджали, Бургас, Стара Загора и Перник.

Резултатите от паралелното преброяване на „Галъп” при 100% изпълнение на извадката новият градоначалник на Кърджали е издигнатият от ДПС Ерол Мюмюн, на когото доверие гласуваха 62,9% от съгражданите му. 

В Бургас поста си запазва Димитър Николов от ГЕРБ. Той печели 60,1% от гласовете, показват данните от парлаленото преброяване на „Галъп“ при 100% изпълнение на извадката.

В Стара Загора изборите още на първи тур Живко Тодоров от ГЕРБ с 55,2% от гласовете. Данните са от паралелно преброяване на „Галъп“ при 70% изпълнение на извадката. 

В Перник печели Станислав Владимиров от „Движение за просперитет на Перник“, за когото са гласували 79,4% от избирателите, сочат данните от паралелното преброяване на „Тренд“ при 68,4% изпълнение на извадката. 

Сред големите областни градове, чиито жители със сигурност ще гласуват на втори тур следващата неделя, са Пловдив, Варна, Плевен, Шумен, Видин и Благоевград. 

Паралелното преброяване на агенция „Тренд“ при 100% изпълнение на извадката сочи, че на балотаж в Плевен отиват кандидатът на ГЕРБ Валентин Христов с 20% и настоящият кмет Георг Спартански, който събира 18,5% подкрепа. 

В Пловдив на балотаж отиват издигнатият от ГЕРБ-СДС Костадин Димитров, който събира 34,8% от гласовете, и Ивайло Старибратов от ПП-ДБ с 18,7%, сочат данните от паралелното преброяване на „Галъп“ при 70% изпълнение на извадката. 

Във Варна за кметския пост ще се борят Иван Портних от ГЕРБ (26,2%) и Благомир Коцев от ПП-ДБ (22,5%), показват резултатите от паралелното преброяване на „Галъп“ при 70% изпълнение на извадката. А според „Тренд“ процентите подкрепа за двамата кандидати са съответно 26,5% и 23,0%.

В Благоевград независимият кандидат Илко Стоянов събра 26,6% подкрепа, а издигнатият от ПП-ДБ Методи Байкушев – 21,2%, показват данните от паралелното преброяване на „Галъп“ при 90% изпълнение на извадката. 

Във Видин също предстои втори тур. На него ще се явят кандидатът на СДС, НДСВ, „Новото време“ Цветан Ценков (42,5%) и Александър Матеев от ГЕРБ (17,2%), сочат данните от паралелното преброяване на „Галъп“ при 90% изпълнение на извадката.

В Шумен на балотаж отиват Христо Христов от „БСП за България“ (26,5%) и Георги Колев от ГЕРБ (21,6%), показват данните от паралелно преброяване на „Галъп“ при 70% изпълнение на извадката.

В Русе на втори тур един срещу друг застават Пенчо Милков от „БСП за България“ с резултат 35,5% на първия тур и Иван Иванов от ГЕРБ – 18,0%, сочат резултатите от паралелното преброяване на „Тренд“ при 95% изпълнение на извадката.

Първите бюлетини от вота пристигнаха в зала „Арена София”

EXIT POLL: Първи резултати от Местни избори 2023

Първи резултати от EXIT POLL: Как се подреди пъзелът с общинските съветници

Източник: vesti.bg