Папа Франциск получи ценен дар от кмета на Кърджали (СНИМКИ)

0

П апа Франциск е получил реплика на сребърно ключе, с което е била заключвана дарохранителницата на един от манастирите на Перперикон. Това съобщи археологът проф. Николай Овчаров.

В събота кметът на Кърджали  Хасан Азис е бил приет от папа Франциск. Ключето е от 10 век и е изпълнено от най-добрите бижутери в столицата на Византия, Константинопол. Дарохранителницата е представлявала ковчеже, където са пазени светите дарове от сребро и злато, използвани в богослужението, разказва Овчаров.

Източник: БТА

По думите му до този момент е известно само едно скъпоценно сребърно катинарче за такава дарохранителница, което е сред най-ценните експонати на византийското изкуство в прочутия световен музей „Ермитаж“ в Санкт Петербург. Находката от Перперикон е единствена по рода си в световен мащаб, допълва проф. Овчаров.

„Помня, че когато преди двайсетина години открихме това великолепно произведение на изкуството, създадено в най-добрите бижутерски ателиета на столицата на Източната Римска империя, Константинопол, с екипа се радвахме като деца. А днес ключето, носено на гърдите на християнски епископи преди хиляда години, е най-ценният експонат на експозицията на Историческия музей в Кърджали. Защото е от Перперикон – древното светилище на близо 7000 години, като през едно хилядолетие от тях е бил център на епископия, обхващала понякога целите Родопи“, разказва проф. Николай Овчаров.

„Очевидно папа Франциск оцени това. Всички виждаме на публикуваното видео от Ватикана как той поема с трепет сребърния ключ и  се прекръства пред него. А публикуваните от медиите негови думи допълват емоцията, която светият отец е изпитал“, коментира археологът.

Когато кметът Хасан Азис обяснява историята на предмета, папата отговаря: „Г-н кмете, много кметове идват и ми подаряват ключа на своите градове, но Вие сте единственият, който ми подарява ключа от ковчежето на такова свято място!“.

Източник: БТА

„Това е самата истина. Разбра я папата в Рим, остава да я разберат и управляващите в България. Защото Перперикон втора година е без държавно финансиране на археологическите проучвания. Добре, че е община Кърджали, която поема задълженията на българската държава“, коментира проф. Николай Овчаров.

Източник: vesti.bg