Любопитни факти за тъгата и депресията, които може би не знаете

0

Д епресията може да се прояви по много начини, а леченията са разнообразни, в зависимост от случая. В тази статия сме ви подготвили някои малко известни любопитни факти, свързани с това.

1. Засяга повече от 280 милиона души

Повече от 280 милиона души по света страдат от депресия. Не е изключено тази цифра да стига до 300 и дори 350 милиона. Смята се, че около 5% от възрастните по света страдат от това разстройство.

2. Генетиката влияе

Това не е просто още един фактор. Предполага се, че генетиката е отговорна за между 37% и 50% от случаите на развиване на депресивно разстройство. Това означава, че хората с родители или братя и сестри, които страдат от него, са изложени на по-голям риск да страдат също. Въпреки това, има тенденция да възниква от комбинация от гени и не е една единствена причина.

3. Храната е ключов фактор

Храненето е фактор, който играе роля що се отнася до депресивното разстройство. Според различни проучвания диета, която включва плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, риба, нискомаслени млечни продукти, маслини и антиоксиданти, е свързана с по-ниски рискове от развиване на депресия.

Обратното – приемът на млечни продукти с високо съдържание на мазнини, масло, червено месо, рафинирани зърнени храни, сладкиши, картофи и пикантни сосове, се свързва с по-голям шанс да страдате от депресия.

4. Може да предизвика халюцинации

Един вид депресия, известна като психотична, предизвиква симптоми на халюцинации или параноя. Около 20% от случаите са свързани с този вариант, който генерира заблуди, като вяра в нереалистични конспирации или виждане и чуване на неща, които никой друг не чува.

Тези храни причиняват депресия

5. Рискът е по-висок при жените

Жените са по-склонни да страдат от депресия. Има две основни причини, които потвърждават твърдението. От една страна, перинаталната депресия, която се появява по време и след бременността, засяга 10% от жените.

От друга страна, възможността мъжете като цяло да разпознават и съобщават за симптоми на депресия, е по-малка. По този начин се оказва, че има повече жени, регистрирани като страдащи от това разстройство. 

6. Има висок шанс за рецидиви

Едно от любопитствата на депресията е, че около 60% от хората, които са страдали от нея, имат поне един депресивен епизод отново. Това може да се прояви в по-голяма степен през първите две години след лечението.

7. Засяга и децата

2% от децата между 6 и 12 години страдат от депресия. Цифрата нараства до между 4 и 6% за младежите на възраст от 12 до 14 години. Такива случаи обикновено се диагностицират като разрушителни разстройства на настроението и могат да се проявят със силна раздразнителност, физически дискомфорт или отдръпване от приятели и дейности.

8. Физическата активност помага в борбата 

Извършването на поне един час упражнения седмично е свързано с по-нисък шанс от развиване на депресия. Освен това много експерти придружават лечението с препоръки за физическа активност и здравословно хранене.

9. Швеция е страната с най-висок процент на страдащи от депресия

46% от населението на Швеция признава, че страда или е страдало от психични проблеми, свързани с депресия през последната година. Великобритания е на второ място с 45%, а САЩ на трето с 43%. 

10. LGBTQ+ общността е по-вероятно да страда от това

Сексуалните малцинства имат по-голям шанс да страдат депресия и други психологически разстройства. Това може да се дължи на честата маргинализация, на която са подложени в социалния си живот, което включва вербално и физическо насилие.

Как да преборим зимната депресия

Още от автора:

От себеомраза към себелюбие: 7 стъпки, с които да се заобичате отново

Мъжката енергия: Ето как да я развиете, за да постигнете целите си

Шест знака, че отхвърляш женската си енергия

Трикове, с които да накараме малко дете да се храни

Как да действаме, ако се “пристрастим“ към някого

Травми от детството: Ето как да познаем, че даден човек ги има

Казвам го, защото те обичам: Негативните коментари, които ни наранява

По темата

Източник: vesti.bg