Косово: Сътрудник на сина на Вучич е бил част от терористичната група в Банска

1

М инистърът на вътрешните работи на Косово Джелал Свечла съобщи, че на мястото на терористичното нападение от 24 септември в село Банска полицейските части са открили личните документи и колата на Милорад Йевтич, приближен на Данило Вучич, син на сръбския президент Александър Вучич.

Чрез публикация в профила си във Facebook Свечла заяви, че от последните пет посещения на сина на Вучич в Косово четири пъти той е бил в една и съща кола заедно с Йевтич. Освен това терористът Йевтич е идентифициран от органите на реда като един от нападателите на войниците от силите на НАТО в Косово (КФОР) на 29 май в Звечани.

САЩ: Сръбските войски са започнали да се изтеглят от границата с Косово

„Остава агенциите за сигурност и следствието да установят дали освен Вучич и висшите сръбски държавни структури в планирането и организирането на терористичния акт в Банско и Звечани е участвал и неговият син“, написа министър Свечла преди две седмици след терористичния акт в Банско, при който беше убит Африм Буняку, член на косовската полиция.

По-рано докладчикът на Европейския парламент за Косово и депутат от Зелените Виола фон Крамон заяви, че е подготвен пакет от мерки за Сърбия като „отговор на терористичната атака на 24 септември в Банска“.

Косово обвини Сърбия и Русия

„Не бих ги нарекъл санкции, защото те трябва да бъдат одобрени от Съвета, но говорим за политически и финансови мерки, които ще нанесат щети на правителството на Сърбия“, каза Фон Крамон пред албанския Juronuz, предаде RTK2 . Тя каза, че сръбският президент Александър Вучич трябва да сътрудничи и да осигури подходящо разследване на събитието от 24 септември.

„Вучич контролира много неща, които се случват в Сърбия. Трудно е да се мисли, че той не е бил наясно какво се случва по отношение на придобиването на оръжие и организирането на агресивната група. Въпреки това не мисля, че Сърбия се интересува от голяма военна атака или война“, каза тя.

Косовската полиция откри нов арсенал с оръжия

Фон Крамон заяви, че се обсъжда ново предложение за нерешени въпроси в диалога Косово-Сърбия, но не даде подробности.

„Това, което разбрах, е, че много дипломати изготвят друго предложение как да процедират. Не мога да дам повече подробности в момента“, каза Фон Крамон.

По темата

Източник: vesti.bg