Какво става в Газа, хиляди израелски войници…

32

Н ад 20 000 израелски войници са влезли в Газа. Това съобщава „Аксиос“, като се позовава на два източника в израелската армия.

В анклава настъпват две бронирани и пехотни дивизии. Израелската армия използва местни разузнавателни източници, за да се опита да открие държаните от терористичната организация „Хамас“ заложници.

По-рано Израел съобщи, че сраженията с „Хамас“ се водят „дълбоко във вътрешността на Ивицата Газа“ и че е атакувана база на организацията и са ликвидирани „десетки терористи“.

Израел е елиминирал висш командир на „Хамас“, участвал в първата атака

Междувременно директорът на болница в Газа заяви днес пред телевизия „Ал Джазира“, че най-малко 50 палестинци са били убити, а 150 – ранени при израелски въздушни удари срещу бежанския лагер „Джабалия“.

От болницата казаха, че в нея са били докарани голям брой тежко ранени при израелските бомбардировки хора и на медиците се наложило да извършват операции направо в коридора, тъй като хирургически зали били пълни.

„В момента в индонезийската болница има около 250 пациенти“, поясни един от хирурзите.

„Върнахме Ори у дома“: Вижте как заложник на „Хамас“ бе освободен

„Тъй като се намира близо до фронтовата линия в северната част на Газа, болницата е приела много от хората, които са пострадали при израелското настъпление“, добави той.

Говорителят на палестинското министерство на здравеопазването Ашраф Ал Кудра заяви пред телевизия „Ал Хадат“, че броят на загиналите в лагера „Джабалия“ е надхвърлил 100 души и продължава да расте, като тази информация не може да бъде потвърдена по независим път.

Израелските военни потвърдиха, че са нанесли удар по бежанския лагер „Джабалия“, като заявиха, че при операцията е ликвидиран ключов командир на „Хамас“.

„Газа сега е ад на Земята“

„Ликвидирането му беше извършено като част от широкомащабен удар по терористите и терористичната инфраструктура, принадлежащи към Централния батальон „Джабалия“, който беше поел контрол над цивилни сгради в град Газа“, заявиха военните, имайки предвид  Ибрахим Биари, командир на Централния батальон „Джабалия“.

Безспорно е, че много цивилни палестинци стават жертви на израелската операция срещу „Хамас“. В същото време твърденията на палестинските власти, които са контролирани от терористичната организация, пораждат недоверие. Показателен е случаят с болницата „Ал-Ахли“. „Хамас“ обяви, че на 17 октомври израелска ракета е убила над 500 души там. Снимки от мястото обаче показаха дупка на паркинга пред здравното заведение и ограничени щети по фасадата. Кадрите подкрепят тезата на Израел, че ударът е от самоделна ракета с малък заряд, изстреляна от „Ислямски джихад“ и е много съмнително тя да е убила стотици палестинци.

Друго твърдение на „Хамас“ е, че при израелските бомбардировки досега са загинали 8525 души, включително над 3500 деца, а повечето от останалите жени. Тези данни също пораждат съмнение, освен ако само мъжете не се крият в тунелите под Газа.

Днес терористичната групировка обяви, че ще освободи няколко чуждестранни заложници през следващите дни. Представителят на бойното крило на движението „Езедин Ал Касам“ Абу Обейда заяви това във видеоклип в своя канал в Телеграм.

„Информирахме посредниците, че през следващите дни ще освободим няколко чужденци“, каза той.

По-рано Си Ен Ен съобщи, че водените от Катар преговори за заложниците на „Хамас“ са постигнали значителен напредък, но остават големи пречки.

Смята се, че в момента организацията държи около 240 заложници в Ивицата Газа, след като на 7 октомври нахлу в Израел и уби над 1400 души, отвличайки много други, предимно цивилни.

До момента са освободени петима заложници, включително четирима след преговори по дипломатически канал и един след операция на израелската армия.

„Газа ще бъде гробище за врага, неговите войници и неговото политическо и военно ръководство“, заяви още Обейда.

Източник: vesti.bg