Израел: Унищожихме 130 тунела на „Хамас“

0

И зраел твърди, че е унищожил 130 тунела на “Хамас” в ивицата Газа от началото на сухопътната си операция.

Говорителя на Израелските сили за защита Даниел Хагари заяви: „Като част от дейността на сухопътните сили в ивицата Газа се полагат усилия за разкриване и унищожаване на тунелите на терористичната организация Хамас, като от началото на бойните действия са унищожени 130 тунела.“

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху каза, че израелските войски са обкръжили град Газа и действат вътре в него. В телевизионно изявление Нетаняху заяви, че няма да има прекратяване на огъня, преди да бъдат освободени заложниците, и призова хората в Газа да се придвижат на юг, „защото Израел няма да спре“, предава БГНЕС.

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант посочи, че израелската армия действа в сърцето на град Газа и „затяга задушаващата хватка“ около него. Галант отхвърли всякакви хуманитарни паузи без освобождаване на заложниците, взети от „Хамас“.

Израелските сили обявиха, че са убили главния производител на оръжия на „Хамас“

Израел обяви също, че е убил висшия оръжеен производител на „Хамас“, Мохсен Абу Зина, описан като „експерт в разработването на стратегически оръжия и ракети, използвани от терористите на „Хамас““.

Ейлон Леви, говорител на израелското правителство, заяви, че в северната част на Ивицата Газа са останали само 100 000 цивилни от общо 1,1 млн. души население.

Ръководеното от „Хамас“ министерство на здравеопазването в ивицата Газа пък съобщи, че броят на убитите от израелски военни действия от началото на войната на 7 октомври е нараснал на 10 569, а други 26 457 палестинци са били ранени.

Външните министри от Г-7 призоваха за „хуманитарна пауза“ във войната между Израел и „Хамас“, за да се даде възможност на отчаяните цивилни в Газа да получат основни доставки. Говорейки пред репортери след срещата в Токио, японският външен министър Йоко Камикава заяви, че Г-7 е потвърдила необходимостта от „спешни действия за справяне с хуманитарната криза“ в Газа. Външните министри повториха осъждането на 7 октомври на „Хамас“ срещу Израел и подкрепата си за правото на Израел на самоотбрана.

Последна информация за заложниците на „Хамас“ с български произход

Но те също така подчертаха необходимостта от спазване на международното право по време на продължаващия конфликт.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отново отхвърли призивите за прекратяване на огъня в Газа и Израел. На брифинг за медиите в Токио той заяви, че „тези, които призовават за незабавно прекратяване на огъня, са длъжни да обяснят как да се справят с неприемливия резултат, до който това вероятно би довело. „Хамас“ остава на място, с повече от 200 заложници, с капацитет и заявено намерение да повтори 7 октомври, отново, и отново, и отново“.

Блинкен също така изложи позицията на САЩ относно това, което той определи като „път към израелци и палестинци, живеещи рамо до рамо в собствени държави“. Той заяви, че единственият път към „траен мир и сигурност“ е „без насилствено изселване на палестинци от Газа … без използване на Газа като платформа за тероризъм … Без повторна окупация на Газа след края на конфликта. Никакви опити за блокиране или обсаждане на Газа. Никакво намаляване на територията на Газа“.

По-късно той добави, че „Газа не може да продължи да бъде управлявана от „Хамас“. Също така е ясно, че Израел не може да окупира Газа. Сега реалността е такава, че може да се наложи някакъв преходен период в края на конфликта“.

Палестинското дружество на Червения полумесец посочи, че всички пътища, водещи към болница „Ал Кудс“, са затворени и че „медицинските екипи не могат да напуснат болницата, за да достигнат до ранените“.

Италия ще изпрати болничен кораб в близост до бреговете на Газа, за да помогне за лечението на жертвите на конфликта, заяви италианският министър на отбраната Гуидо Кросето.

Министерството на външните работи на Испания потвърди смъртта на Иван Иларраменди, 46-годишен испански гражданин, който е изчезнал от кибуца, в който е живял след терористичните атаки на 7 октомври.

Южна Африка е в процес на издаване на „демарш“ на израелския посланик Елиав Белоцерковски, съобщи генералният директор на южноафриканския отдел за международни отношения и сътрудничество Зейн Дангор. Министърът на външните работи на Южна Африка Наледи Пандор заяви, че нарастващият брой на жертвите в ивицата Газа е причина за това: „Смятаме, че характерът на отговора на Израел се е превърнал в колективно наказание.“

Одобренията на Германия за износ на отбранителни продукти за Израел досега през тази година са се увеличили почти десетократно в сравнение с миналата година, като Берлин разглежда исканията за разрешителни като приоритетни, след като „Хамас“ нападна Израел миналия месец, заяви германски правителствен източник пред „Ройтерс“.

Източник: vesti.bg