Израел готви сухопътна инвазия в Газа, но защо не се случва

18

М алко след терористичните атаки на „Хамас“ на 7 октомври Израел обяви, че ще започне сухопътна инвазия в Газа.

Министър-председателят Бенямин Нетаняху нареди „пълна обсада“ на Газа, в която живеят около два милиона души. Той свика над 350 000 израелски резервисти и нареди незабавни бомбардировки на военни и граждански цели в Газа, при които по данни на ООН са загинали над 5 000 души.

Но три седмици по-късно не се е случило почти нищо. Ето някои от причините, поради които Израел може да забави сухопътната си офанзива.

Израел: „Хамас“ държи най-малко 229 заложници в Газа

Осигуряване на освобождаването на израелски пленници

По време на терористичните атаки на 7 октомври в южната част на Израел, при които загинаха над 1400 израелци, а над 5400 бяха ранени, бойците на „Хамас“ взеха за заложници повече от 200 души.

Въпреки че някои заложници бяха освободени, се смята, че по-голямата част от тях са държани в огромна мрежа от подземни тунели в Газа, според един 85-годишен израелски пленник, който беше освободен тази седмица.

Заради броя на заложниците администрацията на президента Джо Байдън посъветва Израел да отложи дългоочакваната сухопътна инвазия, за да даде повече време за преговори и доставки на хуманитарна помощ в региона, съобщи The New York Times.

„Ню Йорк таймс“: Нетаняху е отказал да подпише плана за сухопътна операция в Газа

В телефонен разговор в неделя Байдън и Нетаняху „обсъдиха продължаващите усилия да се осигури освобождаването на всички останали заложници, взети от „Хамас“ – включително граждани на САЩ – и да се осигури безопасно преминаване за американските граждани и други цивилни в Газа, които желаят да напуснат“, се казва в изявление на Белия дом, според The Times.

„Ако Вашингтон смята, че има възможност да измъкне още заложници преди сухопътна инвазия, като работи с Египет и Катар, той ще се опита да го направи“, заяви пред NBC News Джонатан Лорд, старши научен сътрудник и директор на програмата за сигурност в Близкия изток в Центъра за нова американска сигурност във Вашингтон.

Макар че преговорите вървят бавно, Израел все още се опитва да си върне възможно най-много заложници. В сряда неговите военни хвърлиха хиляди листовки в Газа, в които се иска от палестинците да разкрият информация за местонахождението на заложниците в замяна на пари и защита, съобщи Sky News.

Поредно сухопътно навлизане на израелската армия в ивицата Газа

Военни действия на САЩ

Представители на САЩ, включително министърът на отбраната Лойд Остин, също призоваха Израел да спре офанзивата си, като се опитаха да го посъветват за военните му действия и да обсъдят американските оръжейни доставки, съобщи „Таймс“.

„Имаме близък диалог и консултации с администрацията на САЩ. САЩ не оказват натиск върху Израел по отношение на сухопътната операция“, заяви пред „Таймс“ дипломат от израелското посолство във Вашингтон.

Американските военни служители извършват собствена подготовка, като се стремят да разположат близо дузина системи за противовъздушна отбрана в региона, съобщи в четвъртък The Wall Street Journal.

Според доклада американските военни и други официални лица смятат, че техните сили ще бъдат обект на нападения от страна на войнстващи групи, след като Израел започне сухопътната си инвазия.

„Хамас“ иска от арабските страни пари и оръжия

Подготовка за евентуална по-широка регионална война

Междувременно съюзниците на Израел са наясно с продължаващото напрежение с „Хизбула“, подкрепяна от Иран милиционерска групировка, която може да атакува израелските сили от Ливан и да отвори северен фронт.

„Никой няма апетит за два фронта в този момент“, казва един от американските служители пред NBC News.

В Сирия, Ирак и Йемен действат и други милиции.

Американските служители смятат, че след като започне сухопътната инвазия, американските сили ще бъдат обект на нападения от страна на различни бойни групи, съобщи „Уолстрийт джърнъл“.

Външният министър на Иран към САЩ и Израел: Спрете геноцида в Газа

Политически натиск

Според докладите Нетаняху, който вече е на нестабилна политическа почва след терористичната атака, все още трябва да вземе някои важни решения преди сухопътната офанзива.

Например високопоставен служител заяви пред NBC News, че министър-председателят все още не се е спрял на план за излизане от Газа, според който израелските сухопътни сили ще напуснат Газа и кога.

Това отчасти се дължи на факта, че досега военните срещи са били съсредоточени само върху ежедневните операции, докато Израел продължава да бомбардира Газа.

Наред с това Нетаняху и служителите на Израелските сили за отбрана са подложени на интензивен контрол за пропуските в разузнаването и политиката, които позволиха на „Хамас“ да извърши смъртоносните си атаки.

Ето защо израелските лидери трябва да бъдат изключително усърдни по отношение на следващите си стъпки, за да са сигурни, че ще удовлетворят не само съюзниците си, но и страната си.

5 сценария: Какво ще се случи с Газа без „Хамас“

„Почти всички, които вземат решения по този въпрос, знаят, че носят някаква отговорност за катастрофата от 7 октомври, независимо дали става дума за политическото ръководство или за военното ръководство и ръководството по сигурността“, заяви пред NBC News Робърт Сатлоф, председател на катедрата по близкоизточна политика на САЩ „Хауърд П. Берковиц“ във Вашингтонския институт за близкоизточни изследвания.

„Всички те знаят, че начинът, по който Израел ще се представи в следващата фаза, е последният им шанс да напишат това, което може да се окаже последната им глава в обществения живот“, добави той.

Не е ясно кога наистина ще започне сухопътната офанзива. Нетаняху не е посочил времева рамка, а в четвъртък заяви, че няма да предостави никакви подробности, за да „осигури живота на нашите войници“.

Времето на операцията на ЦАХАЛ ще бъде определено „единодушно“ от военния кабинет на Израел, добави той.

Израел нахлу с танкове в ивицата Газа

По темата

Източник: vesti.bg