Ескалация: САЩ свалиха китайския шпионски балон

12

С АЩ свалиха предполагаемия китайски шпионски балон, който прелетя над територията им. Американски военни самолети се насочиха към обекта над Атлантическия океан. Беше заснето как балонът пада в морето след експлозия, предава Би Би Си.

Преди това САЩ временно ограничиха достъпа до въздушното пространство над крайбрежието на Каролина в подготовка на операцията за сваляне на балона, който тази седмица навлезе в американското въздушно пространство, предаде Асошиейтед прес. 

Блинкън разкритикува Китай заради инцидента с балона

Американското Федерално управление за авиация (FAA) съобщи, че временно блокира граждански полети в радиус от 260 квадратни километра над Атлантическия океан и около крайбрежието на Южна Каролина като част от подготовката за евентуално сваляне на китайския въздухоплавателен съд. Наложена е временна забрана за излитащи и пристигащи самолети в три летища, сред които „Миртъл Бийч“ и международното летище в Южна Каролина.

В документ, публикуван в сайта на службата, се предупреждава че военните могат да използват смъртоносна сила, срещу самолети, които нарушат заповедта и откажат да напуснат блокираната зона.

Пентагонът засече съмнителен китайски балон над САЩ. Китай отрече да е шпионски

Малко по-рано АП съобщи, позовавайки се на двама служители от Пентагона, че правителството на Байдън напредва с работата си по план за сваляне на китайския балон, като идеята е това да стане над Атлантическия океан.

Китай отрече да извършва шпионаж и посочи, че става въпрос за „аеростат“, предназначен за граждански, метеорологични и други научни цели. 

Канада е засякла съмнителен балон над територията си

Китайското министерство на външните работи днес отново подчерта, че движението на въздухоплавателния съд е извън негов контрол и призова САЩ да не „опетняват“ ведомството заради балона.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

-->

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *