Ердоган и Зеленски обсъдиха удължаването на сделката за зърно

5

П резидентът на Турция Реджеп Ердоган обсъди с украинския си колега Володимир Зеленски удължаването на срока на действие на сделката за черноморското зърно и заяви, че Турция продължава да полага усилия за гарантиране на мира, предаде Анадолската агенция.

Двамата лидери са разговаряли по телефона по искане на Зеленски, съобщиха от президентската дирекция за комуникации.

Инициативата „Черноморско зърно“ беше спряна, след като Русия обяви, че няма да удължи действието на споразумението, ако не бъдат изпълнени нейните искания.

Белият дом предупреди: Русия възнамерява да атакува кораби, превозващи зърно от Украйна

Сделката, сключена с посредничеството на Организацията на обединените нации и Турция, имаше за цел да помогне за предотвратяване на световна продоволствена криза, като позволи на зърното, блокирано от руската инвазия в Украйна, да бъде безопасно изнасяно от черноморските пристанища.

Прекратяването на черноморската зърнена сделка, както беше обявено тази седмица, ще удари тежко по много начини, предупреди турският президент, добавяйки, че Турция вече работи, за да се предотврати това.

„Прекратяването на черноморската зърнена инициатива ще има редица (вредни) последствия, вариращи от повишаване на световните цени на храните в някои региони до глад и след това нови миграционни вълни. Ние не се колебаем да поемем инициативата, за да предотвратим това“, каза Ердоган пред репортери вчера в президентския самолет на връщане от обиколка на три държави в Персийския залив.

„Вярвам, че чрез задълбочено обсъждане на въпроса с (руския президент Владимир) Путин, ще гарантираме продължаването на това хуманитарно усилие“, добави той, намеквайки за уникалната роля на Турция като страна в добри отношения както с Русия, така и с Украйна, което й помогна първоначално да сключи сделката заедно с ООН.

На 17 юли Русия спря участието си в сделката, която подписа миналия юли заедно с Турция, ООН и Украйна за възобновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища, който бе прекъснат от началото на руско-украинската война през февруари. При подновяването обаче на сделката през предходните месеци Москва се оплака, че руската част от споразумението не се изпълнява.

Ердоган каза, че Путин има очаквания от западните страни относно зърнената сделка, и добави: „Западните страни трябва да предприемат действия в това отношение“.

Благодарение на сделката повече от 33 милиона тона зърно бяха изпратени от украинските пристанища, предотвратявайки световна криза с изхранването, каза Ердоган и допълни: „Продължаването на такава жизненоважна инициатива по отношение на нейните резултати е в полза на човечеството.“

Ердоган отрече слуховете, че значението на Турция в посредничеството между Русия и Украйна е намаляло.

„Напротив, в момента поддържаме отношенията си с Русия. Както външният министър Хакан (Фидан), така и ръководителят на (Националната разузнавателна организация) MIT Ибрахим (Калън) продължават преговорите си“, добави Ердоган.

ООН: Решенията на Русия заплашват милиони хора

Турският президент каза, че може скоро да проведе телефонен разговор с Путин, без да чака евентуалната среща през август.

Източник: vesti.bg