Ердоган готви ново икономическо чудо в Турция

6

П резидентът на Турция Реджеп Ердоган обяви, че целта на правителството е да намали ценовия натиск върху домакинствата и заяви, че се очаква рекорден износ до края на годината.

„Ще намалим инфлацията, която от известно време е главоболие за нас и за света, отново до едноцифрено число“, каза Ердоган на събитие на Асамблеята на турските износители в Истанбул.

Инфлацията е подчертана като приоритет за Ердоган, който пренареди екипа си в областта на икономиката, след като спечели преизбирането си на 28 май.

Земетресение с магнитуд 4,1 бе регистрирано в Tурция

„С премахването на изборната несигурност ръцете ни са по-силни в това отношение“, подчерта той.

Годишната инфлация в Турция се понижи до под 40% през май, което е забележителен напредък след достигането на 24-годишен връх от 85,5% през октомври миналата година.

Ердоган назначи уважаваният Мехмет Шимшек за министър на финансите и хазната, а Хафизе Еркан, бивш банкер от „Уолстрийт“, за управител на централната банка.

ПКК прекрати примирието с Турция

Назначенията са сигнал, че новоизбраното правителство може да предприеме промени в икономическата политика. До неотдавна Ердоган защитаваше невярната теза, че ниските лихви водят до понижаване на инфлацията.

После турският президент заяви подкрепата си за така наречения „нов икономически модел“, който дава приоритет на ниските лихвени проценти. Целта на модела е да се постигне ценова стабилност чрез намаляване на разходите по заемите, стимулиране на производството, инвестициите и износа и превръщане на хроничните дефицити по текущата сметка в излишъци, с които да се стимулират икономическият растеж и ръстът на доходите. Този подход не се прилага само в Турция, но и в Китай, и в други развиващи се икономики. Огромният риск, който крие е от прегряване на икономиката и хиперинфлация.

В коментарите си от миналата седмица Ердоган заяви, че Шимшек ще предприеме бързи стъпки в координация с централната банка, сигнализирайки, че Турция ще се върне към повишаването на лихвените проценти за борба с инфлацията.

Турция години наред предизвикваше съдбата

Анализаторите на водещи инвестиционни банки сега очакват централната банка на Турция да повиши основния си лихвен процент на заседанието на 22 юни.

Ердоган също така приветства динамиката на износа въпреки множеството глобални предизвикателства и опустошителните земетресения, които засегнаха югоизточния регион на страната в началото на февруари.

„Въпреки негативните глобални икономически перспективи искаме да увеличим износа си до 265 млрд. долара в края на тази година и 285 млрд. долара през следващата“, отбеляза той.

Ако това бъде постигнато, ще е трети пореден годишен рекорд. През 2022 г. Турция реализира износ на стойност над 254 млрд. долара, след 225,4 млрд. долара през 2021 г.

„Ще сведем до минимум енергийната тежест, която е най-големият ни проблем във външната търговия, с газ от Черно море, АЕЦ „Аккую“ и възобновяеми източници“, заяви Ердоган.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *