Бюджетната комисия одобри закупуването на нова бойна техника за българската армия

Бюджетната комисия в парламента одобри закупуването на нова бойна техника за българската армия.

Предложението, което вчера беше гласувано и от водещата комисия по отбрана, представи ресорният министър Тодор Тагарев:

„Военни машини с комуникации и системи за бойно управление, с тренажори, подготовка на хората, логистично осигуряване, артилерийски боеприпаси и управляемо ракетно въоръжение за тях. Самите машини на база „Страйкър“ са 183 броя от 6 различни вида в най-различни конфигурации и са такива, каквито в момента придобива американската армия. Освен това имаме 15 спомагателни машини“.

Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев допълни, че в разговор с финансовия министър Асен Василев е получил уверението, че необходимите средства са налични в хазната.

Комисията одобри и промени в бюджета на Здравната каса, с които влизането на новата методика за закупуване на лекарства за онкоболните се отлага за февруари догодина, обясни вносителят д-р Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС:

„Основната цел е да не се допуска злоупотреба с публични средства по отношение на разходите за лекарства, най-вече за онкоболни“.

Тъй като текстовете са съвсем кратки най-вероятно в пленарна зала ще бъдат гласувани на две четения последователно. Това ще бъде предложено в доклада на бюджетната комисия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Източник: bntnews.bg