Бедствено положение и 150 къщи без покрив: Огромни щети след бурята в Исперихско

2

Обявено е бедствено положение в исперихското село Лъвино след ураганния вятър, придружен с дъжд. Решението е взето на заседание на Общинския кризисен щаб, каза новоизбраният кмет на община Исперих инж. Белгин Шукри. Той заяви, че силната буря, разразила се малко след 12:00 ч., е продължила около пет-шест минути. Отнесени са покривите на над 150 къщи. Има съборени над 10 ел. стълбове и жици.

В момента освен село Лъвино без ток са още десетина села, каза Шукри. Нанесени са щети на електропреносната мрежа в землищата на селата Лъвино, Тодорово, Конево и Яким Груево. Има паднали дървета по общинската и републиканската пътна мрежа.

Двама души са загинали при опустошителните бури в страната

Кметът обясни, че всички държавни институции са на терен. Освен частни домове са пострадали и обществени сгради. Нанесени са щети по селскостопански постройки и животни, моторни превозни средства и земеделски продукти. Няма пострадали хора, има жители на селото с леки наранявания, които не са потърсили медицинска помощ. Повечето от живеещите в пострадалите имоти са предпочели да останат в къщите си, друга част са настанени при близки и роднини в селото. Общинското ръководство и кметът на селото имат готовност при нужда да настанят хора и в бившата детска градина в селото. 

След силната буря в Шумен: Дърво падна върху жена и я рани

Утре ще бъде сформирана комисия, която ще направи оглед на щетите, допълни Шукри.

Българският Червен кръст (БЧК) ще изпрати утре в селото доброволци и психолози, които да окажат помощ на хората, останали без домове, на стресираните възрастни и на децата. БЧК има готовност за предоставяне на завивки и постелки. Две семейства са съобщили, че имат нужда да им се помогне с храна, съобщиха от областната администрация в Разград.

Торнадо премина в село в Силистренско

Доброволци ще помагат за разчистване на пораженията от силната буря в Лъвино, съобщи зам.-кметът и временно изпълняващ длъжността кмет на община Исперих Аксел Кючюк.

„Трагедията в селото провокира много хора от съседните села, които се обадиха и заявиха желание за включване с доброволен труд. Освен тях утре, рано сутринта, на място в селото, за да помагат за разчистването на пораженията от природната стихия, ще бъдат доброволци от „Доброволното формирование“ в Исперих и служителите на общинска администрация“, каза Кючюк.

Наводнения в Перник заради проливния дъжд

Той заяви, че ще има нужда от доброволци, защото има много работа.

„Всяка помощ е добре дошла. Нека всеки, който има желание и възможност, да дойде да помогне. След разчистването ще трябват и майстори за изграждане на покривите и подреждане на керемидите“, посочи зам.-кметът.

Заради дъжда: Аварийните екипи в София са реагирали на 8 сигнала

Източник: vesti.bg