Асоциация "Докосни дъгата", Цървена звезда, Хебър, Лудогорец и Аксес Калараш в общ проект по спортен мениджмънт

В Пазарджик официално беше даден старт на проект за създаване на Европейска младежка спортна академия за политика и дипломация. Toй ще се реализира от Сдружение „Асоциация Докосни дъгата“ България, женския футболен отбор на сръбския гранд Цървена звезда, румънската асоциация Аксес Калараш, футболния шампион на страната Лудогорец и ФК Хебър 1918 Пазарджик. Партньор по проекта е и Община Пазарджик.

В конферентната зала на хотел „Хебър“ представители на всички партньори по проекта подписаха договор за сътрудничество пред медиите. Д-р Денислава Ангелова, председател на Асоциация „Докосни дъгата“, Сандра Сремчевич, президент на женския отбор на Цървена звезда, Виорел Гита от Аксес Калараш и Елизар Спасов, президент на ФК Хебър положиха подпис под общото начинание. На събитието присъстваха още кметът на Пазарджик Тодор Попов, председателят на „Младежки спортен клуб Пазарджик спортува“ Ренета Камберова и футболната легенда Лилчо Арсов, който в момента е част от детско-юношеската школа на Лудогорец. Домакин на събитието беше Община Пазарджик.

„За нас е изключителна чест ние отново да сме първи, да бъдем домакини на такъв тип проект – за подготовката на млади хора за футболен мениджмънт. Проектът ще ни позволи да направим и добри контакти с чужди успешни футболни клубове и е чест с тези хора да направим нещо добро, смислено и полезно, което да е в помощ на развитието на футбола като цяло. За първи път реализираме проект, който ще обучава млади хора за футболно управление, защото мениджмънтът на всяка дейност е важен, както е важно и да подготвяме хора, които правилно ще управляват тези процеси“, каза кметът на Пазарджик Тодор Попов.

„Целта на този проект, който направихме заедно с нашите партньори, е да подобрим доброто управление в политиката в областта на спорта, на комуникацията, на мениджмънта, на маркетинга и PR-а в един футболен клуб. Нашата по-голяма амбиция е при един добър успех на старта на този проект да разширим колективните спортове, които ще бъдат в академията. Заложили сме си в нашата програма да се насочим и към баскетбола и волейбола. Този проект ще се изпълнява в рамките на близо две години. Ще създадем учебник с няколко модула, в които ще бъдат описани добрите практики от българска, сръбска и румънска страна. За наша радост, освен трите организации, към този проект се включват нашите домакини от Пазарджик – ФК Хебър, и нашият дългогодишен партньор, шампионът на България Лудогорец (Разград). Водим преговори с клубове в Кипър, Испания и Португалия, които също да станат асоциирани партньори по нашия проект“, каза д-р Денислава Ангелова, председател на Асоциация „Докосни дъгата“.

Тя посочи, че приемат за кауза в управлението на футболните клубове да участват млади подготвени и обучени специалисти.

„Надявам се да постигнем всички поставени цели в този проект, които са свързани с развитието и популяризирането на администрацията в спорта. Надявам се това да е само началото, както и да имаме много нови срещи, не само тук, но и в Белград“, каза Сандра Сремчевич.

Виорел Гита също сподели, че е доволен от сътрудничеството, защото то ще позволи да се направи обмяна на практики и опит при менажирането и маркетинга на футболните отбори. Той е от Калараш и съобщи, че в проекта от Румъния ще се включат два местни отбора – единият от тях е ученически, а вторият е градският отбор.

„Спортуването е здраве и аз насърчавам децата да го практикуват, защото е много важно човек на първо място да е здрав, за да може да върши всичко останало“, заяви Гита.

„След като беше обновена материалната база, след като се направиха зали и басейни, нормално е следващото ниво да бъде млади и обучени хора да управляват развитието на спорта. Надяваме се да се доближим до най-добрите практики за развитието на спорта, а това без съмнение ще донесе успехи и предимства на хората в Пазарджик. А това, че го правим с водещи клубове от България и Европа, означава, че тази инициатива тепърва ще се развива“, заяви Елизар Спасов, президент на ФК Хебър.

Последвайте нашия канал „Спорт по БНТ“ във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *