Армения призова Русия на помощ за Нагорни Карабах

10

А рменският премиер Никол Пашинян призова днес Русия, която е посредник в конфликта с Азербайджан, да запази контрола си върху жизненоважен път към спорния анклав Нагорни Карабах – Лачинския коридор, където Баку наскоро изгради контролно-пропускателен пункт, предаде Франс прес.

След прекратяването на огъня през 2020 г. Русия разположи в Нагорни Карабах контингент от мироопазващи сили, който трябва да осигури движението по Лачинския коридор – единствения път, свързващ Армения с този сепаратистки регион с предимно арменско население.

Русия: Азербайджан наруши споразумението за прекратяване на огъня с Армения

Миналата неделя обаче Азербайджан постави за първи път контролно-пропускателен пункт на входа на коридора. Преди това Армения обвиняваше Баку, че блокира този жизненоважен маршрут от почти 6 месеца.

Руската мироопазваща мисия „трябва да контролира коридора Лачин и да гарантира функционирането му“, поиска днес Никол Пашинян по време на заседание на правителството. „Никой освен Руската федерация няма право да контролира коридора“, добави той, като отбеляза, че целта на Баку е „етническото прочистване на арменците от Нагорни Карабах“, посочва Франс прес.

Поставянето на този контролно-пропускателен пункт от азербайджанските власти, е оправдано според тях от въпроси на сигурността, но доведе до изостряне на и без това много голямото напрежение между Армения и Азербайджан, отбелязва Франс прес.

Никол Пашинян поиска днес също „изпращането на международна мисия за установяване на фактите“ и „разширено международно присъствие в Нагорни Карабах и в Лачинския коридор“.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

-->

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *