Vivacom ще проведе технически тестове на ORAN технологията в България

0

United Group и Parallel Wireless се споразумяха да направят технически тестове на новата технология – отворена мрежа за радио достъп (ORAN) – в България, като използват мрежата на Vivacom.

Базираната в САЩ компания Parallel Wireless е водещ доставчик на технологията ORAN, която обхваща мрежи от всички поколения, в т.ч. 2G, 3G, 4G, 5G. Техническите тестове в България ще включват ORAN 2G, 4G и 5G в клъстер от базови станции, които ще демонстрират успешното реализиране на ORAN мрежи както в градска, така и в слабо населена среда. Целта е да се демонстрира мобилна услуга с еквивалентно или подобрено качество, в сравнение със съществуващите традиционни мрежи за радиодостъп (SRAN). Ще бъдат проведени лабораторни и полеви тестове, за да се гарантира, че технологията може да работи на територията на страната и в съществуващата мрежа на Vivacom.

Николай Андреев
Николай Андреев Източник: Vivacom

„ORAN разширява избора на доставчици и възможностите за така необходимите иновации в сектора на мобилните радиомрежи“, заяви Николай Андреев, главен изпълнителен директор на Vivacom. „Технологията ще осигури гъвкавост и конкурентоспособност за операторите и по-добри услуги за клиентите. Надяваме се, че тези технически тестове ще бъдат първата стъпка от навлизането на технологията ORAN в България“, допълни Андреев.

Доскоро мобилните оператори можеха да разчитат на ограничен брой доставчици за осигуряване на пълната мрежова инфраструктура, включително хардуер и софтуер. ORAN разделя хардуерните и софтуерните компоненти и по този начин осигурява гъвкавост на мобилните оператори да изграждат мобилните мрежи, като използват компоненти от различни доставчици.

„България е чудесно място за представяне на предимствата на ORAN, демонстрирайки гъвкавостта и адаптивността на технологията. Това дава свобода на United Group и Vivacom да избират различни доставчици, а не да са принудени да се обвързват само с един“, каза Стив Папа, основател и главен изпълнителен директор на Parallel Wireless.

За United Group:

Базираната в Нидерландия United Group е водещ телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа. Компанията развива дейност в осем държави и има над 15 милиона потребители и близо 15 000 служители. Генерира годишни приходи в размер на близо 2,7 милиарда евро. United Group осигурява най-широкото мрежово покритие в региона и предлага на потребителите една от най-атрактивните селекции на ТВ съдържание от цял свят. Сериозните инвестиции в дигитална инфраструктура, съдържание и технологии гарантират отличното качество на продуктите и услугите, които предоставя на клиентите. От март 2019 г. мажоритарен собственик на United Group е BC Partners, една от най-големите глобални инвестиционни компании.

За повече информация: https://united.group/

За Parallel Wireless:

Софтуерната платформа ALL G (2G, 3G, 4G, 5G) Open RAN на американската компания Parallel Wireless е внедрена при глобални оператори на мобилни мрежи на шест континента и представлява отворена, сигурна и интелигентна RAN архитектура за осигуряване на безжична свързаност за всички, навсякъде и по всяко време.

За повече информация посетете: www.parallelwireless.com

Източник: vesti.bg