Meta подготвя виртуални асистенти за смартфони

0

Meta представи новото поколение на модела си за изкуствен интелект Llama, като той ще се използва в партньорство с Qualcomm. Новият Llama 2 ще може да се използва от смартфони с процесори на Qualcomm от следващата година, съобщава CNBC.

Llama 2 може да даде началото и на виртуални умни асистенти. Новият модел позволява използването на по-големи и сложни алгоритми и приложения, които досега се нуждаеха от връзка с център за данни и интернет. Но Llama 2 ще „върви“ на чипове на Qualcomm директно на устройството.

Предимствата от този факт са няколко. Първо, много по-голяма част от данните ще се обработват само на устройството. Това е по-бързо и сигурно. Второ, намаляването на потреблението на центрове за данни ще спести разходи и ще понижи цената на услугата, което ще я направи още по-достъпна. Трето, ще има повече възможности за използване на технологията и за други функциии услуги.

Facebook ще промени секцията за видео

Qualcomm очаква комбинацията от тези предимства да отвори вратата за нови услуги, включително умни виртуални асистенти. За целта ще е нужен процесор на Qualcomm с TPU модул за обработка на алгоритмите.

Meta казва, че Llama 2 ще е безплатен за използване за научни и комерсиални цели. Езиковият модел е с отворен код и ще може да бъде преглеждан, анализиран и подобряван от други експерти и компании.

Мъск „се залива от смях“ заради Threads на Meta

Threads не успява да задържи интереса на хората

Meta отбелязва, че Llama 2 задълбочава и партньорството с Microsoft. Моделът ще е достъпен през Azure AI в облачната платформа Azure на Microsoft. Чрез нея клиентите на Azure ще могат да използват и създават инструменти с езиковия модел.

Llama 2 е оптимизиран да работи локално и на компютри с Windows. Това също дава свобода на компании и разработчици да предложат услуги и приложения, които използват модела. Meta казва, че Llama 2 е разработен и с мисъл за сигурността, като с него идват указания за отговорно използване, правила какво е допустимо и какво – не.

Мъск и Зукърбърг „са напълно сериозни“ за битка

Meta представи конкурента на Twitter – Threads

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Източник: vesti.bg