Desert X: Творци пренасят изкуството в пустинята (ВИДЕО)

0

Desert X е проект, който има за цел създаване на изкуство в пустинята, предава Voice of America (VOA).

Авторите споделят, че пейзажът в пустинята не само това, което се вижда, това е и екологичния, политически и исторически пейзаж, и от това те създават своите произведения.

Изкуство в пламъци: Когато художниците унищожават своите творби

Въпреки че контейнерите се доставят от цял ​​свят, става дума повече за нашата глобална зависимост и движението на стоки и услуги, които минават през железопътните линии в пустинята, казва Мат Джонсън, който е част от проекта, предава Voice of America (VOA). По думите на Джонсън магистралата е основната артерия на движението и жизнената сила на потреблението.

Спящата фигура, която създава в пустинята, директно препраща към скулптурите на спящия Буда от Югоизточна Азия, които понякога са дълги около 100 метра, продължава артистът. Виждам идеята за спящия гигант като нещо, което може да се събуди и да причини хаос, посочва той. Дали това е нашата неспособност да се справим с изменението на климата или дали изменението на климата всъщност се превръща в нещо, което вече е непоправимо, казва той, предава Voice of America (VOA).

Мозайката като произведение на изкуството (ВИДЕО)

Друга творба на Desert X, която представя Voice of America (VOA) е „1225 Chainlink“. Един от творците Рана Бегъм казва, че това произведение е вдъхновено от времето, което прекарала в Палм Спрингс. Виждах много огради и бариери, споделя тя. Бегъм разказва, че творбата се променя на светлината, понякога изглежда така, сякаш ще изчезне, което e много красиво.

По нейни думи все повече хора търсят да преживеят изкуство извън границите на стени в музеите.

„Мисля, че това отчасти се дължи на идеята, че опитът е наистина най-ценното нещо и преживяванията са нематериални“, казва Бегъм.

Източник: vesti.bg