95% от украинците са уверени в победата над Русия

31

О бщо 95% от украинците са уверени в победата над руската армия, сочи проучване, проведено в началото на февруари от украинския институт „Rating Group“, предава БГНЕС.

Проучването, публикувано само няколко дни преди първата годишнина от руското нахлуване, показва и повишаване на доверието към украинския лидер Володимир Зеленски.

Според данните доверието в Зеленски е нараснало до 90% в сравнение с 36% през януари 2022 г., месец преди началото на руската инвазия.

В същото време доверието в армията се е повишило до 97% спрямо 65% през 2019 г.

Медведев: Русия ще изчезне, ако не спечели в Украйна

70% от анкетираните са заявили, че са загубили близък човек във войната, което е почти двойно повече в сравнение с преди шест месеца.

Но делът на украинците, разделени от семействата си заради войната, е спаднал до 21%, в сравнение с 44% през март миналата година.

Путин: Русия се бие за историческите си земи

Според проучването най-малко една трета от работещите в Украйна са загубили работата си след руското нахлуване.

Проучването показва и нарастващите прозападни настроения сред украинците, като 87% от анкетираните подкрепят присъединяването на страната към ЕС, а 86% – към НАТО.

Вучич: Вървим към по-нататъшна ескалация на конфликта в Украйна

Повече от половината (58%) от анкетираните сега смятат, че е „невъзможно“ да се възстановят приятелските връзки с Русия, като 11% казват, че това би било възможно след 10-15 години, а 22% – в рамките на 20-30 години.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

-->

Източник: vesti.bg