300 млн. работни места са застрашени от изкуствения интелект

1

С поред икономисти от Goldman Sachs до 300 милиона работни места на пълно работно време по света могат да бъдат автоматизирани по някакъв начин от най-новата вълна изкуствен интелект, която породи платформи като ChatGPT.

В доклад от неделя те прогнозират, че 18% от работата в световен мащаб може да бъде компютъризирана, като ефектът ще се усети по-силно в развитите икономики, отколкото в развиващите се пазари.

Това отчасти се дължи на факта, че работниците с бели якички се смятат за по-застрашени от физическите работници. Според икономистите административните работници и адвокатите ще бъдат най-засегнати, докато при професиите, изискващи физическо натоварване или работещи на открито, като например строителството и ремонтните дейности, ефектът е „слаб“.

В САЩ и Европа приблизително две трети от настоящите работни места „са изложени на някаква степен на автоматизация с ИИ“, а до една четвърт от цялата работа би могла да бъде извършвана изцяло от ИИ, смятат от банката.

Ако генеративният изкуствен интелект „изпълни обещаните си възможности, пазарът на труда може да бъде изправен пред значителни сътресения“, пишат икономистите. Терминът се отнася до технологията, която стои зад ChatGPT – чатбот сензацията, която завладя света.

ChatGPT, който може да отговаря на запитвания и да пише есета, вече накара много предприятия да преосмислят начина, по който хората трябва да работят всеки ден.

Този месец неговият разработчик представи най-новата версия на софтуера, който стои зад бота – GPT-4. Платформата бързо впечатли първите потребители със способността си да опростява кодирането, бързо да създава уебсайт от проста скица и да полага изпити с високи оценки.

По-нататъшното използване на такъв изкуствен интелект вероятно ще доведе до загуба на работни места, пишат икономистите от Goldman Sachs. Но те отбелязват, че технологичните иновации, които първоначално изместват работниците, в исторически план са създавали и ръст на заетостта в дългосрочен план.

Въпреки че работните места може да се променят, широкото внедряване на ИИ в крайна сметка може да увеличи производителността на труда – и да повиши глобалния БВП със 7% годишно за период от 10 години, според Goldman Sachs.

„Въпреки че въздействието на изкуствения интелект върху пазара на труда вероятно ще бъде значително, повечето работни места и отрасли са само частично изложени на автоматизация и поради това е по-вероятно да бъдат допълнени, а не заменени от изкуствения интелект“, добавят икономистите.

„Повечето работници са заети в професии, които са частично изложени на автоматизация с ИИ, и след приемането на ИИ вероятно ще приложат поне част от освободения си капацитет към продуктивни дейности, които увеличават производството.“

От работниците в САЩ, които се очаква да бъдат засегнати, например, от 25% до 50% от работното им натоварване „може да бъде заменено“, допълват изследователите.

„Комбинацията от значителни спестявания на разходи за труд, създаване на нови работни места и повишаване на производителността на труда за не изместените работници повишава възможността за бум на производителността на труда, подобен на тези, последвали появата на по-ранни технологии с общо предназначение като електромотора и персоналния компютър.“

По темата

Източник: vesti.bg