19 милиона електронни билета са били купени в градския транспорт в София

19 милиона електронни билета са били купени в градския транспорт в София по един от 5-те възможни начина, а над 1 милион граждани са ползвали еднодневна карта за пътуване. Това обяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Резултатите са за последните 2 години, а по думите му с валидирането, което правят гражданите при качването в градския транспорт, помагат за оптимизиране на разписанието, за да няма празни автобуси и да има повече такива в натоварените часове.

Председателят на Съвета на директорите в ЦГМ Иван Антов посочи, че най-дисциплинирани при валидирането са пенсионерите и студентите. А дружеството има за задача да организира информационна кампания по повод валидирането на билети и карти, включително и с полза за гражданите, за да разберат важността на тази дейност.

По думите на Георгиев, с 19 милиона спестени хартиени билета могат да се покрият 10 футболни игрища. Дължината на билетите, които не са отпечатани, е 1500 км. Той отбеляза, че в градския транспорт има инсталирани над 4 300 камери, с което се подобрява сигурността на пътниците.

От общината отчитат и намаляване на инцидентите. Георгиев допълни, че над 90 процента от автобусите вече са подменени, а мерките за оптимизация продължават. Приключила е и процедурата за нови навеси на спирките. Очаква се в следващите месеци да бъдат изградени 113 спирконавеса.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Източник: bntnews.bg