Юн Сук-йол в САЩ: Мирът ще се постигне със сила, а не с добра воля

0

П резидентът на САЩ Джо Байдън и южнокорейският му колега Юн Сук-йол проведоха преговори в Белия дом, за да задълбочат сътрудничеството си за възпиране на Северна Корея, на фона на безпокойството от нарастващия арсенал, притежаван от изолираната страна, съобщи Ройтерс.

„Днес празнуваме железния съюз, споделената визия за нашето бъдеще и дълбокото приятелство между Република Корея и САЩ“, каза Байдън при посрещането на Юн в Белия дом.

Действията на Северна Корея са грубо нарушение на санкциите, добави Байдън на пресконференция с южнокорейския си колега. Вашингтон и Сеул се обявяват на използването на икономически лостове за принуда, подчерта американският президент.

За пръв път от Студената война насам: САЩ разполагат подводница в Южна Корея

„Устойчивият мир на Корейския полуостров не се постига автоматично. Можем да постигнем мир чрез превъзходство на силите, а не чрез фалшив мир, основан на добрата воля на другата страна“, каза Юн.

Юн говори, след като администрацията на Байдън се съгласи да изпрати ядрена подводница в Южна Корея след месеци на ракетни изпитания от страна на Северна Корея.

„Нашите две страни се договориха за незабавни двустранни президентски консултации в случай на севернокорейска ядрена атака и обещават да отговорят бързо, смазващо и решително, като използват цялата сила на съюза, включително ядрените оръжия на САЩ“, каза Юн.

Проучванията на общественото мнение в страната показват, че по-голямата част от обществото иска Сеул да се сдобие със собствени ядрени бомби – стъпка, която среща съпротива от страна на Вашингтон.

В изказванията си в Овалния кабинет, където Байдън седеше до него, Юн изглежда отправи критики към Китай и Русия за това, което Западът смята за агресивна политика.

„Господин президент, опитите за промяна на статуквото със сила, разкъсването и нарушаването на веригата за доставки, предизвикателствата в областта на продоволствената и енергийната сигурност застрашават световния мир и стабилност“, заяви Юн.

Сеул: Решението дали Южна Корея ще предостави военна помощ на Украйна ще зависи от Русия

Очакваше се след дневните разговори и съвместната пресконференция двамата лидери да присъстват на бляскава държавна вечеря, поднесена от американски готвач, чиято майка е емигрирала от Корея.

Байдън и Юн използваха първото официално държавно посещение на южнокорейски лидер от повече от десетилетие, за да отправят предупреждение към севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Бързо развиващите се оръжейни програми на Северна Корея, включително балистични ракети, които могат да достигнат американска територия, повдигнаха въпроси дали САЩ наистина ще използват ядрените си оръжия, за да защитят Южна Корея в рамките на така нареченото „разширено възпиране“, отбелязва Ройтерс.

По темата

Източник: vesti.bg