"Юли е най-горещият месец от междуледниковия период насам"

0

Светът преживява най-горещата седмица, регистрирана някога между 3-10 юли тази година. И метеоролозите заявяват, че предстои още по-гореща вълна, пише The Guardian.

Покачващите се нива на въглероден диоксид в атмосферата и необичайната поява на силни ветрове, които се носочват високо над Атлантическия океан, вече предизвикаха горещи вълни в Тексас, Гърция, Испания, Италия и множество други страни. Издадени са червени метеорологични сигнали в цяла Европа. Горски пожари бушуват в Хърватия, на адриатическото крайбрежие и в Навара в Испания, докато туристически дестинации като Акропола са затворени, тъй като температурите скочиха до четиридесетте градуса.

Временно разхлаждане в Гърция, очаква ли се нова гореща вълна

Земята не е преживявала нещо подобно от началото на инструменталните измервания на температурите на въздуха през 1850 г., разкри миналата седмица Световната метеорологична организация. „Намираме се в неизследвана територия и това е тревожна новина за планетата“, е заявил проф. Кристофър Хюит, директор на отдела за климатични услуги на СМО.

Тази позиция е подкрепена от Карстен Хаущайн, научен сътрудник по атмосферна радиация в Лайпцигския университет. „Шансовете са, че месец юли ще бъде най-горещият месец досега… „досега“, което означава от междуледниковия период, който е преди около 120 000 години“, казва Хаущайн.

В капана на жегата: Рекордни горещини се очакват по целия свят

В допълнение към причините за настоящите рекордни горещи вълни, нарастващият Ел Ниньо в Тихия океан, чието присъствие започва да се усеща по целия свят.

„Типичният Ел Ниньо временно добавя около 0,2 градуса към средната глобална температура. Това увеличение е по-малко от 1,2 градуса, които сме виждали от изменението на климата след индустриалната революция, но добавено към това предизвикано от човека затопляне, нов глобален температурен рекорд все още е вероятно да бъде поставен преди края на следващата година“, казва Хаущайн.

Затвориха Акропола заради горещата вълна „Клеон“

В резултат на това много учени предупреждават, че тази или следващата година световните температури може да преминат прага от 1,5 градуса, определен от IPCC (Междуправителствената експертна група по климатичните промени) като горна граница за повишаване на глобалното затопляне, което би предотвратило преминаването на планетата през метеорологични повратни точки, които биха могли да донесат необратими промени в световните метеорологични модели.

По темата

Източник: vesti.bg