Ще има ли паметник на дядо Добри в София?

Добрите дела на дядо Добри оставят трайна следа. Ще има ли скоро негов паметник в София? Преди пет години започва работата по макета. Има изготвен проект за поставянето му, но все още се търси подходящото място. Макетът се пази в училището по каменоделство в село Кунино.

Дядо Добри е човекът, дарил хиляди левове на няколко храма в столицата. Един от най-големите дарители на храм-паметник “ Св. Александър Невски“. Служителите на храма винаги ще помнят дядо Добри и неговите добрини.

„Хората минаваха през него като през наистина праведник. Не като свещеник, а просто като много праведен човек. Това за всичките тези хора той е направил нещо. Сиреч да се докоснат до тази праведност, която ние си мислим, че сме изгубили в нашия модерен свят, но всъщност виждаме, че има вариант да има“, каза протойерей Антоний Милушев.

Светецът от Байлово ни напусна през 2018 година. В негова чест сдружение „Азбукари“ разработват проект с училището по каменоделство в село Кунино за изграждането на паметник на дядо Добри.

„За нас е много важно да поставим този паметник, защото инициативата започна 2018 година и децата, които очакваха с нетърпение да го направят, вече завършиха училище, но идват следващите и те също задават въпроса „Кога?“, коментира Цвета Кирилова, председател на сдружение „Азбукари“.

Сдружението предлага паметникът да се постави в парка на квартал „Гео Милев“ в близост до храм „Света Троица“. Миналата година към община „Слатина“ е пусната молба за обществено обсъждане.

„Дядо Добри по никакъв начин, при цялото ми уважение към него, но той по никакъв начин не се свързва с район „Слатина“. По никакъв начин не е извършвал дейност тук. Своята праведна дейност той всъщност е правил само в центъра на София. Това е и един от мотивите на гражданите, които са изказали отрицателно становище по въпроса за разполагането на паметника в парка „Гео Милев“, посочи Георги Илиев, кмет на община „Слатина“.

„Честно да си призная, замислям се кой има против поставянето на този паметник и кой всъщност работи срещу доброто“, каза Цвета Кирилова.

Въпреки че поставянето на паметника е все още под въпрос, макетът е готов.

„Първо две макетчета направих. Едното беше права фигура, другото седнала фигура. Избрахме седналата и започнахме някъде мисля, че беше февруари месец 2019 и за юли месец вече беше облят в гипс“, посочи Красимир Митов, скулптор.

Въпреки добрите дела на Дядо Добри, все още не е ясно дали паметникът му някога ще бъде поставен в София.

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *