Ще бъде ли превърнат в музей Бъкингамският дворец 

0

К рал Чарлз може да реши да направи двореца със 775 стаи по-достъпен за обществеността, като го превърне в „по-комерсиално място„, се спекулира, като се вземат предвид изявленията, че монархът желае да продължи да живее в по-скромните околности на близкия Кларънс Хаус.

Луксозният дворец в момента е в процес на ремонт, финансиран от данъкоплатците, на стойност £369 милиона, след като министрите казаха, че сградата се нуждае от „спешен основен ремонт„, за да се избегнат потенциални пожари или щети от наводнения, тъй като електричеството, водопроводът и отоплението не са били модернизирани от 50-те години на миналия век.

Апартаментите, заети преди това от херцога на Йорк и херцога и херцогинята на Единбург, бяха освободени поради ремонта и в момента в сградата няма кралски обитатели.

Личният офис и комуникационният екип на краля и кралицата, обслужван от стотици работници, в момента се намират в офисите на двореца, но според източници, близки до Чарлз, той обмисля да го отвори за обществеността.

В исторически план парадните зали и градини на двореца са били отворени за обществеността само за период от 10 седмици, от юли до октомври, докато покойната кралица Елизабет II е била на почивка през лятото в шотландската си резиденция Балморал.

Но се съобщава, че кралят и престолонаследникът принц Уилям са съгласни, че Бъкингамският дворец е неподходящ за съвременния семеен живот.

В момента дворецът е дом на една от най-впечатляващите колекции на изкуство в света, включително шедьоври на Рембранд, Рубенс, Тициан и Вермеер.

Картини на Каналето и Гейнсбъро украсяват белгийския апартамент, където често отсядат чуждестранни държавни глави и където са родени принцовете Андрю и Едуард.

Според експерти отварянето на двореца за по-широката публика ще го превърне за една нощ в елитен световен музей.

The Times цитира източник, който познава добре краля и сподели: „Той харесва в Кларънс Хаус, доста е пестелив и не би искал да наеме интериорен дизайнер, който да ремонтира Бъкингамския дворец вместо него.

Хората, които идват във Великобритания на държавни посещения, очакват да останат в Бъкингамския дворец, така че той може да се превърне в галерия и къща за гости на президенти.

Мястото е толкова огромно, че може така да се организират нещата, че никой да не забелязва другия.

Източникът продължи: „Кралската колекция е една от най-големите частни колекции на изкуството в света и би било фантастично да бъде видяна от повече хора.

Биха могли да организират цял живот различни изложби само от колекцията.

Саймън Търли, председател на Фонда за наследство на Националната лотария и бивш главен изпълнителен директор на English Heritage, каза пред вестника: „Абсолютно очаквам, че дворецът ще бъде по-отворен при краля, отколкото беше преди.

Най-голямата пречка пред това Бъкингамският дворец да се превърне в гореща туристически обект на пълен работен ден е използването му като място за дипломатически приеми, благотворителни събития и инвестиции.

В случай, че дворецът трябва да се подготви за голямо събитие ще е нужна целодневна организация на сигурността, а посетителите, които са си закупили билети ще трябва да бъдат отхвърлени и парите им възстановени.

Друг източник, близък до Чарлз, каза пред The Times, че кралят иска да отдели повече време, в което дворецът да бъде отворен.

Но бих се изненадал, ако може да отдели повече от четири или пет месеца в годината, защото Бъкингамският дворец е мястото за изключително много държавни празници и кралски задължения“, казаха те.

Говорител на двореца каза пред вестника: „Очаква се необходимите ремонтни дейности да бъдат завършени, за да могат техни величества да се настанят в резиденцията си през 2027 г. Дотогава дворецът ще бъде използван изцяло за официални дейности, когато това е възможно.

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *