Шанс за втори живот: Донорска ситуация спаси трима българи

Трима българи получиха втори шанс за живот след донорска ситуация, реализирана от екип на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив, с координатор д-р Костадин Чифлигаров. Това съобщиха специално за БНТ от болницата.

Това стана възможно след като на 27 октомври близките на изпаднал в мозъчна смърт 18-годишен мъж взеха благородното решение да дарят органите му и да дадат живот на други хора.

На 28 октомври сърдечна трансплантация на 43-годишна жена е направена от медицински екип на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“.

Екип на Военномедицинска академия извърши чернодробна трансплантация на 57-годишна жена, а медицински специалисти в УМБАЛ „Лозенец“ присадиха бъбрек на 41-годишен мъж.

Припомняме, че в нощта на 25 срещу 26 октомври на централен пловдивски булевард при тежка катастрофа пострадаха трима младежи. Инцидентът стана след като автомобил, управляван от 18-годишно момче с двуседмичен шофьорски стаж, не спря на знак Стоп и се блъсна в друга кола, с млад водач. Ден по-късно от тежките травми почина спътникът на 18-годишния шофьор, младеж също на 18 години.

От екип БНТ Пловдив

Източник: bntnews.bg