ЦИК тегли жребия на номерата в бюлетините за местния вот

0

В Централната избирателна комисия (ЦИК) в сряда (27 септември) ще бъде изтеглен жребият за определяне на номерата на бюлетината на всички политически партии и коалиции, които са регистрирани за участие в местните избори.

Номерата на местните коалиции и независимите кандидати следват номерата в бюлетината на партиите и коалициите съгласно поредността на вписването на заявлението във входящия регистър на Общинските избирателни комисии (ОИК).

Регистрацията в ЦИК започна на 4 септември. Регистрирани в ЦИК са 58 партии и 9 коалиции.

На 26 септември приключи и регистрацията на кандидатите за кметове, кметове на райони и общински съветници.

Вчера беше и крайният срок за искане от партия или коалиция за заличаване на регистрацията ѝ за участие в изборите пред ЦИК, която приема решение за заличаване на регистрацията. Партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети имаха възможността до 26 септември да правят предложения за регистрация в ОИК на кандидатските си листи. До вчера инициативните комитети имаха възможността да предадат на ОИК списъка на лицата, които подкрепят регистрацията на независим кандидат на хартиен и на технически носител в структурен електронен вид, заедно с другите документи за участие в изборите.

21 млн. хартиени бюлетини ще бъдат изработени за изборите за кметове и общински съветници на 29 октомври.

Общо 3606 вида бюлетини ще бъдат изработени за предстоящите местни избори. 265 вида ще са бюлетините за общински съветници и също толкова за кметове на община, 35 вида ще са бюлетините за кмет на район, а за кметове на кметства 3041.

В битката за кметския пост в столицата ще се включат окончателно кандидати от 6 партии и коалиции, както и един независим кандидат.

Кандидатът на коалиция ГЕРБ-СДС за кмет на София е журналистът Антон Хекимян. Обединението, което формираха коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ и местна коалиция „Спаси София“, издигна за кандидат за кмет на столицата Васил Терзиев. Софийската структура на БСП издигна кандидатурата на Ваня Григорова. Кандидатът за столичен кмет на „Възраждане“ е Деян Николов. Ивайло Вълчев е кандидатът на „Има такъв народ“ – Ивайло Вълчев. Карлос Контрера е кандидатът за кмет на София на ВМРО. Като независим кандидат във вота участва и бившият общински съветник проф. Вили Лилков.

На местните избори предстои да бъдат избрани и 5053 общински съветници.

По темата

Източник: vesti.bg