Финландия проведе първото си военно учение в НАТО

22

Ф инландия обяви, че е приключила първото си учение на НАТО като член на алианса, докато германски и португалски кораби символично акостираха в Хелзинки, предаде БГНЕС.

Германският кораб FGS „Mecklenburg-Vorpommern“ и португалската фрегата NRP „Bartolomeu Dias“ ще останат на котва в Хелзинки до неделя, съобщиха от финландските военноморски сили.

Преди да акостират в Хелзинки, корабите взеха участие в учение, организирано от Финландския крайбрежен флот във Финския залив, заедно с три финландски кораба.

Ето как Русия ще отвърне на заплахата от Финландия

Военноморските сили заявиха, че това е „първият път“, в който Финландия и крайбрежният флот провеждат учение след присъединяването си към НАТО.

Приключвайки десетилетната политика на „военно необвързване“, скандинавската страна стана 31-ият член на НАТО на 4 април.

Финландия и съседна Швеция обявиха кандидатурите си за присъединяване към НАТО през май 2022 г., след нахлуването на Русия в Украйна.

Унгария и Турция са последните две членки на НАТО, които все още трябва да ратифицират членството на Швеция.

Влизането на Финландия удвои границата между страните от НАТО и Русия, тъй като Хелзинки и Москва имат обща граница от 1340 км.

Как се променя геополитическият пъзел след присъединяването на Финландия към НАТО

Бившият Съветски съюз нахлува във Финландия след Първата световна война и дори днес скандинавската страна с население от 5,5 милиона души поддържа задължителна военна служба, която позволява на Хелзинки да мобилизира стотици хиляди резервисти в случай на конфликт.

Преди официалното си членство Финландия редовно участва в учения на НАТО през последните години като член на инициативата „Партньорство за мир“ на алианса.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *