Фандъкова: Статистиката, която събрахме е смразяваща

1

„Статистиката, която събрахме е смразяваща – между 80 и 100 хил. засечени превишения на разрешената скорост на месец”, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

На извънредното заседание на Столичния общински съвет (СОС) за безопасността на пътя кметът представи данни, получени след анализ на информацията от камерите на Столичната община за контрол на скоростта, разположени на територията на общината.

След инцидента на бул. „Черни връх” общината постави 32 радарни табла за скорост – от една страна, шофьорите да имат възможност за самоконтрол, а от друга, за да събираме информация, по която полицията да може да организира и насочва по-добре своите сили за контрол, поясни Фандъкова.

„Ани я няма. Явор също”: Трети ден стотици протестиращи

Тя информира, че от камерите на общината са засечени 198 км/ч по бул. „България”, 160 км/ч по бул. „Ал. Малинов”, 153 км/ч по бул. „Черни връх”; 154 км/ч по бул. „Сливница”, 159 км/ч по бул. „Т. Александров”. Това са „рекордите” само за април – но не става дума за шампиони, а за потенциални убийци, коментира кметът Фандъкова.

Тя цитира данни, според които през април радарите на Столичната община са засекли 30 шофьори, които са шофирали с над 130 км/ч по бул. „Т. Александров” при кръстовището с бул. „Вардар“; 20 шофьори са карали с над 180 км/ч по бул. „България” при ул. „Флора“; 21 автомобила са минали с над 130 км/ч по бул. „Черни връх” и 35 шофьори са карали с над 130 км/ч по бул. „Сливница” при бул. „Инж. Ив. Иванов”.

След трагедията на бул. „Сливница“: Фандъкова с разпоредба за светофарите

Фасндъкова съобщи, че Столичната община е поела ангажимент пред „Пътна полиция” да подготви проекти и да постави стълбове за монтиране на камери на четири конкретни точки. Местата са избрани по брой регистрирани нарушения и инциденти.

Фандъкова заяви, че са проучени сроковете за доставка и инсталиране на камери за скорост и че тя поема ангажимент до месец Столичната община да достави пет нови мобилни камери за контрол на скоростта, които да предостави на „Пътна полиция”. Едната задължително ще работи на бул. „Сливница”.

В Народното събрание се предлагат промени в Закона за движение по пътищата, които да позволят в контрола по пътищата да се използват изграждани от общините системи за видеонаблюдение, посочи Фандъкова.

„В последните 10 години изградихме най-голямата в страната Интегрирана автоматизирана система за сигурност. В нея са включени над 4500 камери, от които 560 са камерите за управление на трафика и над половината са с функция за разпознаване на номера. Всички данни от интегрираната система за сигурност са достъпни в реално време и в центъра за видеонаблюдение на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). Към тази система включваме над 1000 камери в метрото и новата система за сигурност в градския транспорт с около 4000 камери във всички превозни средства”, отчете Фандъкова.

„За успехите по отношение на тежките произшествия по пътищата трябва да се направи много добра координация между институциите. Резултатите от мерките няма как да дойдат толкова бързо. Забелязахме, че когато се включат допълнителни сили, веднага има резултати. Но ние няма как трайно да ги пренасочим тези хора, тъй като те извършват различни акции в цялата страна”, заяви от своя страна министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Демерджиев за катастрофата на бул. „Сливница“: Момчето е погубило три…

„МВР обмисля пренасочването на патрули от различни части на страната към София като подкрепление на патрулите на СДВР. Обмисля се командироването на 200 служители на реда в София, което прави 50 допълнителни патрула”, каза Демерджиев: „Забелазахме вече няколко пъти, че когато се пренасочат някъде сили и те присъстват трайно на терен, има видими резултати”.

Две са нещата, които създават проблеми по пътищата, отчете Демерджиев: „Това е употреба на алкохол и наркотици от водачите, а от друга страна е превишената скорост. Темата съос скоростта показва, че трябва да има зони в градовете, където скоростта да се намали до 30 км/ч.”

„Има много институции трябва да се ангажират в безопасността на пътя, сред тях са и стопаните му. Нито маркировката, нито осветеността или работата на светофара, са задължение на МВР. Имаме сигнали за множество нарушения, включително купени шофьорски книжки. Поръчани са нови автомобили за полицията, стотици камери и нови тестове за алкохол и наркотици. Заварих полицията с коли с гуми на 6-7 години, което е неприемливо”, добави Демерджиев.

Източник: vesti.bg