Учени откриха странен математически модел в клетките на човешкото тяло

0

О т пренасящите кислород частици в кръвта ни до разклонените неврони, които управляват нашите мисли, тялото ни е изградено от разнообразие от клетки.

Изследователи от институции в Германия, Канада, Испания и САЩ проведоха проучване на всички отделни клетки в човешкото тяло. 

Изследователите правят заключение, че в тялото на повечето възрастни мъже, се съдържат общо около 36 трилиона клетки, докато възрастните жени обикновено имат около 28 трилиона клетки. Едно 10-годишно дете, за сравнение, би имало около 17 трилиона.

Освен общия брой клетки, проучването разкрива нещо наистина интересно: ако групирате клетките в категории въз основа на техния размер, всяка категория допринася приблизително еднакво количество за масата на тялото.

Изглежда, че при клетките протича естествен акт на балансиране, при който се произвежда по-малко количество от по-големите клетки и повече по-малки клетки, за да се поддържат равномерни категориите. Нещо повече, вариацията в размера във всяка категория също беше приблизително сходна, пише Science Alert.

Като се има предвид, че относителният размер на най-малките клетки на тялото (като червените кръвни клетки, например) и най-големите клетки (като мускулните влакна) е като сравняване на размера на земеровка със син кит, това е удивително откритие.

„Нашите клетки са идеално оразмерени за различните си роли – и всяко прекъсване на този мащаб показва наличието на заболяване. Очевидно е важно, че този вид клетъчна регулация е открита“, посочват учените. 

Бъдещи проучвания ще имат възможност да разгледат как точно телата ни регулират размера и броя на клетките, които ни правят това, което сме – и как това регулиране действа, за да поддържа телата ни здрави и да растат нормално.

„Нашите данни служат за установяване на холистична количествена рамка за клетките на човешкото тяло и подчертават широкомащабни модели в клетъчната биология“, посочват експерти.

Невероятни факти за човешкото тяло, които сигурно не знаете

По темата

Източник: vesti.bg