Успешна мисия: Космическият кораб „Дракон“ се скачи с МКС

9

П илотираният космически кораб „Дракон“ на компанията SpaceX се скачи благополучно с Международната космическа станция. Събитието беше излъчено на живо на сайта на космическата агенция на САЩ НАСА.

Скачването стана в 09:16 ч. източноамериканско (16:16 ч. българско) време.

SpaceX изстреля в орбита четирима астронавти

В новия екипаж на МКС ще бъдат

астронавтката на НАСА Джазмин Могбели, която е командир на мисията, датчанинът Андреас Могенсен от Европейската космическа агенция, Сатоши Фурукава от Япония и руският космонавт Константин Борисов. Те се поздравиха с ръце, когато достигнаха орбита. 

Тропическа буря може да забави връщането на Земята на първия екипаж на „Спейс Екс“

За първи път при излитане на космически кораб от САЩ всички места се заемат от различна държава.

Досега двама или трима от екипажа са били от САЩ. 

„За да изследваме космоса, трябва да го правим заедно“, каза минути преди старта генералният директор на Европейската космическа агенция Йозеф Ашбахер. „Космосът е наистина глобален и международното сътрудничество е от ключово значение.“

„Ние сме задружен екип с обща мисия“, каза по радиото от орбита Джасмин Могбели от НАСА. 

„Дракон“ на SpaceX с двама астронавти бе изстрелян в орбита

Пътищата на астронавтите към космоса не биха могли да бъдат по-различни.

Могбели е пилот от военноморските сили. Родителите й са избягали от Иран по време на революцията от 1979 г. Родена е в Германия и израства на Лонг Айлънд в Ню Йорк. Магистър е по авиокосмическа техника.Тя се присъединява към военноморските сили и лети с бойни хеликоптери в Афганистан. След това става летец-изпитател. Летяла е на 25 различни самолета. В отряда на астронавтите на НАСА е от 2017 г.  Могбели се надява да покаже на иранските момичета, че и те могат да имат високи цели.

Историческо: „Дракон“ се скачи с Международната космическа станция

„Вярата в себе си е нещо наистина силно“, каза тя преди полета.

Датчанинът Андреас Могенсен е инженер. Той е пилот на мисията. Роден е през 1976 г. в Копенгаген. Магистър е по авиационна технология и има докторат по авиокосмическа техника. След като се дипломира, работи на петролни платформи край бреговете на Западна Африка. Той казва на хората, озадачени от избора му на работа, че „в бъдеще ще има нужда от сондажни специалисти в космоса“ като героя на Брус Уилис във филма „Армагедон“, посветен на унищожаването на астероиди. Той е убеден, че опитът на петролната платформа е помогнал за избора му за първия астронавт на Дания през 2015 г.  От 2016 г. до 2022 г. работи в космическия център „Джонсън“ в Хюстън.

Интересни факти за екипа на мисията на SpaceX и НАСА

Фурукава работи десетилетие като хирург, преди да влезе в списъка на японските астронавти през 1999 г. Рроден е през 1964 г. Подобно на Могенсен, той е работил на МКС и преди – от юни до ноември 2011 г. 

Константин Борисов е за първи път в космоса. Той се насочва към  инженерство, след като се занимава с бизнес. Ръководи  училище за фрийдайвинг в Москва и е съдия в спорт. 

Гледката към Земята от космоса промени светогледа на един астронавт

Едно от предимствата на международния екипаж, отбелязват астронавтите, е храната. Сред деликатесите, които са взели са персийска яхния, датски шоколад и японска скумрия.

SpaceX върна бустера на ракетата няколко минути след излитането. 

Още един астронавт на НАСА ще се присъедини към екипажа на МКС с полет от Казахстан в средата на септември, заедно с двама руснаци. 

Източник: vesti.bg