Украйна се зае с малцинствата, промени закона

44

В ърховната рада (парламентът на Украйна- бел.ред.), одобри измененията в закона за националните малцинства, като това е едно от изискванията за присъединяване на страната към Европейския съюз, предава БГНЕС.

Първоначалният закон, приет през декември 2022 г., определя дефиницията за етническите малцинства в Украйна, установява техните права и задължения и предвижда създаването на консултативни органи с представители на малцинствата.

„Най-много Украйна иска мира“: Украинското посолство с официална позиция

Венецианската комисия, консултативният орган на Съвета на Европа, който подпомага Украйна при изпълнението на стъпките, необходими за интеграция в ЕС, приветства закона, но препоръча допълнителни промени, за да се постигне пълно съответствие с международните стандарти.

Тези предложения бяха свързани главно с използването на езиците на националните малцинства, например да се позволи на етническите малцинства да провеждат събития на майчиния си език, без да е необходим превод на украински.

С новоприетите от Радата промени се актуализира определението за национални малцинства, като се посочва, че „национално малцинство в Украйна е група граждани на Украйна, които не са етнически украинци, живеят в международно признатите граници на Украйна, обединени са от общи етнически, културни, исторически, езикови и/или религиозни характеристики, определят се като такива и изразяват желание да запазят и развият своята езикова, културна и религиозна идентичност“.

ООН изрази силно безпокойство от нарушаването на човешките права в Украйна

Законът вече позволява и провеждането на обществени и културни събития и публикуването на реклами изцяло на езика на малцинствата в рамките на съответната общност.

Въпросът за националните малцинства, най-вече за използването на малцинствени езици, постави Киев в противоречие с членовете на ЕС Румъния и Унгария.

В Украйна живеят значителни общности от етнически румънци и унгарци, по-специално в югозападните ѝ територии.

В дипломатически спор, който продължава от години, Будапеща критикува решението на Киев да ограничи училищното образование на езиците на етническите малцинства. Унгарските официални лица нарекоха този ход дискриминационен и дори заплашиха да блокират стремежа на Украйна към членство в ЕС.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

-->

Източник: vesti.bg