Украйна иска свикване на Съвета за сигурност на ООН заради плановете на Русия

16

У крайна настоява Съветът за сигурност на ООН да свика незабавно извънредно заседание във връзка с изявленията на Русия относно разполагането на тактически ядрени оръжия в Беларус, предаде УНИАН.

Министерството на външните работи на Украйна отбелязва, че неотдавнашните изявления на Русия за намеренията ѝ да разположи тактически ядрени оръжия на територията на Беларус подкопават основите на Договора за неразпространение на ядреното оръжие, на системата за ядрено разоръжаване и на международната система за сигурност като цяло.

Киев с реакция след решението на Путин да разположи тактическо ядрено оръжие в Беларус

Според министерството да се разположат ядрени оръжия на територията на Беларус въпреки задълженията на Русия по договора за неразпространение ще доведе до катастрофални последици в бъдеще. То призовава страните от Г-7 и Европейския съюз да предупредят властите в Беларус за бъдещите последици, ако Беларус се съгласи да получи тактически ядрени оръжия от Русия на своя територия.

„Русия за пореден път потвърждава хроничната си неспособност да бъде отговорен притежател на ядрени оръжия, които служат за възпиране и предотвратяване на война, а не като инструмент за заплаха и сплашване. Светът трябва да се обедини срещу този, който заплашва бъдещето на човешката цивилизация“, изтъкна външното министерство на Украйна.

Източник: vesti.bg