"Трансферът на тактически ядрени оръжия започна"

3

Р усия е започнала да прехвърля тактически ядрени оръжия към Беларус, предаде Франс прес. Новината съобщи беларуският президент Александър Лукашенко, предаде БТА.

„Трансферът на тактически ядрени оръжия започна“, каза кратко Лукашенко в отговор на журналистически въпрос.

Думите му бяха излъчени по канала на медията „Пул Первого“ в Телеграм.  

Лукашенко, който беше днес в Москва за регионална среща на върха, не беше в състояние да посочи дали споменатите от него оръжия вече се намират в неговата страна. „Може би като се върна, ще видя това“, заяви още той. Лукашенко само поясни, че руският президент Владимир Путин му е казал, че вчера е подписал постановление, позволяващо трансфера на тактически ядрени оръжия.

Руският президент обяви на 25 март в Москва, че ще разположи тактически ядрени оръжия на територията на Беларус,

което подхрани страховете от ескалация на конфликта в Украйна. Тогава изявлението на Путин породи критики от международната общност, по-специално от западните страни, още повече, че от началото на руската инвазия в Украйна руският лидер споменаваше възможността за прибягване до ядрени оръжия.

Разполагане на руски ядрени оръжия в Беларус е заплаха за цяла Европа.

Това заяви пък лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановска, предаде Франс прес.

„Това излага на опасност не само живота на беларусите, но поражда също така нова заплаха за Украйна, за цяла Европа“, написа Тихановска в Туитър.

Когато се говори за тактически ядрени оръжия, трябва да се има предвид,

че повечето от тях са също толкова мощни, колкото тези, които убиха 140 000 души в Хирошима“, заяви още Тихановска. 

Тактическите ядрени оръжия могат да причинят огромни щети, но техният радиус на разрушение е по-ограничен в сравнение в този на стратегическите ядрени оръжия.

В началото на април Русия заяви, че е започнала да обучава беларуски военни за използването на тактически ядрени оръжия.

Освен това Путин бе казвал в миналото, че 10 самолета са били оборудвани в Беларус за използване на такива оръжия и че специален хангар за тях ще бъде завършен до 1 юли.

По темата

Източник: vesti.bg