Тодоров: Културата е спасявана от г-н Минеков, за което му благодаря

3

И скам да благодаря на министър Минеков за свършената работа, защото тя е много повече от това, което се вижда. Това каза днес новият министър на културата Найден Тодоров при приемането на поста от своя предшественик, предаде БТА.

„Светът е така устроен, че хората виждат винаги проблемите, а свършеното оставя някак си на заден план.

Но като човек, който е бил в системата до този момент, аз съм видял и свършеното. Като човек от системата съм видял няколко ситуации, в които културата е била спасявана от господин Минеков, за което аз изключително много му благодаря“, каза още Найден Тодоров.

Източник: Георги Димитров

„Аз ще продължа да работя и с колегите от неговия екип.

Аз ще разчитам на тяхната помощ, а за проектите, които професор Минеков е стартирал и все още не се завършени, ще разчитам и на неговата подкрепа за тяхното завършване“, каза още Найден Тодоров.

В културата винаги има много работа да се върши.

И в културата работата никога не е свършена, защото там няма цел, цялото е процес. Най-страшното, е, че това министерство носи едно име, което ние не го осъзнаваме. Ние наричаме министерството Министерство на културата, а се занимаваме основно с изкуства и с наследство. Но, всъщност, културата не е само това. Културата е начинът, по който поздравяваме хората на улицата. Културата е начинът, по който се държим един с друг. Културата е начинът, по който отреагираме, когато сме съгласни, и когато не сме съгласни с другите. Културата, в крайна сметка, е това, което прави от една група хора нация и, заедно с целия екип – и продължавам да се надявам и на бъдеща подкрепа на професор Минеков – ние ще продължаваме да работим това министерство да бъде наистина не само министерство на културното наследство, не само министерство на изкуствата, не само министерство на художественото образование, но да бъде министерството на културата“, добави новият министър.

Източник: Георги Димитров

„Щастлив съм, че идва един наистина достоен човек на това място.

Убеден съм, че той ще се справи. Напълно съзнателно мога да кажа, че той е достоен, и че той е най-точният, който можеше да бъде посочен за министерството“, каза проф. Велислав Минеков.

„Бедата е, че господин министърът го очаква серия от трудности,

преодоляват се. Моля, господин министъра да се пази от хвалбите. Похваленият министър не е добър министър – критиката ще бъде всеки ден. Тя ще бъде от всички посоки, най-вече – медийни посоки. За съжаление тук министърът винаги е бил подлаган на изнудване, което аз не съм допускал. И вярвам, че Найден Тодоров също няма да го допусне“, каза още проф. Минеков.

„Тук бяха спрени корупционерите, които преди години работеха добре в министерството.

Тук бяха спрени паразити, свикнали да живеят на гърба на министерството, и всякакви изнудвачи. Това няма да се случи и при управлението на нашия нов министър“, каза още проф. Минеков.

Източник: Георги Димитров

Моля, контактите, които направихме в чужбина, да бъдат продължени.

Контактите с ЮНЕСКО са задължителни, от тях очакваме много. Имаше неща, които свърших, и това беше поводът да се съглася за третия мандат. Имаше неща, които не свърших, и ги оставям в наследство с голяма надежда, тъй като това са проекти с огромно значение за културата“, каза още проф. Минеков.

„Министерството се състои от почтени хора, добре работещи, естествено,

когато добре работи и министърът. Аз имах един прекрасен екип. Благодаря на всички, които са работили в министерството, благодаря на своя екип, който беше неотлъчно до мен. Надявам се, новият министър да има почивен ден, поне понякога в събота. Найдене, желая ти успех“, каза още досегашният министър на културата.

Източник: vesti.bg