Това наистина наранява Русия

0

Р усия не признава за валиден тавана на цените, наложен от Запада върху износа на руски петрол, заяви пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, след като американски представител по-рано каза, че ценовото ограничение „работи добре“, предаде „Ройтерс“.

САЩ бяха един от ключовите архитекти на горната граница, поставена върху цените на руския петрол, която има за цел да намали приходите на Москва, с които се финансира инвазията в Украйна.

„Ние не признаваме и няма да признаем никакво ограничение. Ние работим така, че тази система да не накърнява собствените ни интереси“, каза Песков.

Икономиката на Русия се оказа забележително устойчива в лицето на строгите западни санкции, но таванът на цените усложни продажбите на руски петрол в световен мащаб и наистина „нарани“ икономически Кремъл, чиито бюджет до голяма степен зависи от производството и експорта на горива.

Страната, която е източник на около 10 процента от световните доставки на петрол, миналия месец обяви, че ще намали добива си с 500 000 барела на ден през март в отговор на тавана на цените.

Според Амос Хохщайн, специален пратеник на администрацията на американския президент Джо Байдън за международната енергетика, ценовият таван работи. Той твърди, че руският петрол сорт „Урал“ се продава с голяма отстъпка спрямо референтния за Европа сорт „Брент“.

„Мисля, че красотата на този процес е, че той работи и че руският петрол и руските петролни продукти се търгуват под горната граница на цените“, каза Хохщайн.

Търговски данни, осигурени от международни аналитични фирми, снощи обаче показаха, че Обединените арабски емирства (ОАЕ) са получили повече доставки на руски суров петрол.

Това подчертава нарастващото сътрудничество между Русия и най-големите производители на петрол от Персийския залив, каквито са Саудитска Арабия и ОАЕ. Страните от Персийския залив устояха на американския натиск да помогнат за изолирането на Москва, като същевременно изпомпват повече петрол, за да допринесат за заместването на руските доставки.

Не е известно кога точно ОАЕ са започнали да внасят руски суров петрол, но данни от проследяването на морския трафик показват, че обемите са се увеличили след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

От ноември 2022 г. около 1,5 милиона барела руски суров петрол са били доставени в емирствата, които са един от най-големите производители на петрол в света.

Според данни на аналитичната компания „Кплер“ първата доставка на руски суров петрол за ОАЕ е била още през 2019 г., но доставките са се увеличили след април 2022 г., след което са задържали достигнатото ниво през месеците между юли и октомври.

Междувременно и съседната на ОАЕ Саудитска Арабия, е внасяла значителни количества руски петрол за вътрешно потребление, което ѝ е позволило да освободи повече произведения от нея за износ.

Тази схема действа само ако цените на вносния енергиен ресурс са много по-ниски от тези на собствения. Преди войната в Украйна САЩ също внасяха големи количества по-евтин руски суров петрол, за да освобождават от собствените си запаси за износ.

В момента цената на краткосрочните фючърсни договори за доставка на сорт „Урал“ е малко под 56 долара за барел, спрямо близо 80 долара за американския лек суров петрол, над 85 долара за сорт „Брент“ и малко по 84 долара за петрола от кошницата на ОПЕК.

Източник: vesti.bg