Температурни рекорди и в Мароко

0

З а пръв път в историята температурите в Мароко са надвишили 50°C (120 по Фаренхайт), съобщи метеорологичната служба на северноафриканската страна в неделя.

Рекордна жега в Турция: На места градусите стигнаха 52

Метеорологичната станция в южния крайбрежен град Агадир регистрира в петък новия национален рекорд от 50,4°C, съобщи Главната дирекция по метеорология.

През лятото Мароко преживя поредица от горещи вълни с рекордни температури.

От една крайност в друга: Времето в Европа „пощуря“

Предишната най-висока температура, 49,9°C, в град Смара в Западна Сахара, е регистрирана на 13 юли, според метеорологичната служба.

„Тази гореща вълна се дължи на притока на сух и горещ въздух от юг, който предизвика значително повишаване на температурите, надхвърляйки средните месечни стойности с 5 до 13 градуса“, се казва в изявление на метрологичната служба.

През последните дни горещата вълна предизвика горски пожари в северната част на Мароко близо до Танжер и още по на изток в провинция Таза, които нанесоха щети на горите, но не доведоха до жертви, съобщиха журналисти от АФП.

Климатолози: Горещините през юли бяха очаквани

Според Службата за климатични промени „Коперник“ на Европейския съюз юли е бил най-горещият месец, регистриран някога на Земята. Той е надминал предишния рекорд от юли 2019 г. с 0,33°C.

Миналият месец в Мароко беше класиран като четвъртия най-горещ юли от 1961 г. насам.

Метеорологичните прогнози предвиждат леко понижение на температурите през следващите дни в Северна Африка.

Източник: vesti.bg