Сърдечните заболявания засягат повече жени, но симптомите се разпознават по трудно

На всеки 80 секунди в света една жена умира от сърдечносъдово заболяване и инсулт. Това са и водещите причини за смърт при жените между 45 и 55 години в световен мащаб. Данните са на американската сърдечна асоциация.

Според български медици при повечето дами симптомите на инфаркт и инсулт се разпознават трудно. Сърдечносъдовите проблеми при дамите са във фокуса на инициативата „Облечи се в червено в подкрепа на жените“, в която за трета година с различни събития се включва и България.

Славка Димова разбрала случайно, че има сериозен проблем със сърцето. Отишла на профилактичен преглед по настояване на съпруга й.

„По принцип съм доста енергичен човек . Много говоря, обичам много да се движа и по никакъв начин нищо не ми е дало повод или причина да чувствам, че имам сериозен здравословен проблем, камо ли сърдечен“, казва Димова.

Славка е с увредена клапа – състояние, което може да причини внезапна сърдечна смърт.

„Когато отидох за първи път при доктора в Стара Загора ми каза, че не вдигам високо кръвно и това по някакъв начин е успяло да ме предпази“, обясни жената.

Сърдечносъдовите заболявания засягат повече жени между 45 и 55-годишна възраст, но при голяма част от тях се разпознават по-трудно.

„Това, което се среща при мъжете като остра болка в сърдечната област не винаги се свързва с остър коронарен инцидент при жената. Но един задух едно чувство на стягане в гърдите може да бъде причина за остър коронарен синдром“, посочи доц. Красимира Христова – председател на Българска асоциация по сърдечносъдова образна диагностика.

Тежка бременност, затлъстяване, ранна менопауза, артрит – всичко това са метаболитни промени, които се отразяват негативно на сърдечното здраве на жените.

„Ние съветваме като кардиолози: при една усложнена бременност, задължително първата година да се посети кардиолог Следващите 5 години задължително пак трябва да се мине на профилактичен преглед. Целта ни е именно и да профилактираме рано започването на промените, които биха могли да се открият в сърдечносъдовото здраве при жената“, каза доц. Красимира Христова.

В България над 65% от жените между 45 и 55 години страдат от сърдечносъдови заболявания, в света делът им е около 58%. Разбираме късно за тях.

„Липсата на здравна култура, закъснялото отиване на специалист“ коментира доц. Красимира Христова.

„Ние по принцип българите сме много безотговорни по отношение на здравето си и чакаме да се случи нещо наистина много сериозно“, добави Славка Димова.

В рамите на инициативата „Облечи се в червено в пдокрепа на жените“ на 8 и 9 март София е домакин на първата национална конференция по кардиометаболизъм.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Източник: bntnews.bg