Схема за източване на ДОО разкриха служители на НОИ-Смолян

Схема за източване на Държавното обществено осигуряване разкриха служители на НОИ-Смолян. Предотвратените щети са за близо 12 милиона лева. 57 души, работили в Испания, подали документи за обезщетение за безработица и трябвало да получат над половин милион лева.

На 40 от тях са изплатени над 250 хиляди лева. Доклад на Инспекцията по труда и социалната сигурност в испанската провинция Бургос обаче показал, че тези хора не са се осигурявали. Испанските власти разкрили още 9 души, които също подали документи за обезщетение в други поделения на НОИ в страната без да са плащали осигуровки. В крайна сметка 26 души не са получили обезщетения, а тези, които са взели пари неправомерно трябва да ги връщат с лихвите.

__________________________________________________________________________________________________

Според анализ на НОИ, за 4 години пенсиите отпуснати при специални условия са се увеличили с 18%, за сметка на това пенсиите отпуснати по общия ред намаляват с малко над 5 на сто.

При специални условия се пенсионират категорийните работници, балерини, балетисти. Хората, които нямат необходимия стаж, също попадат в тази категория, защото възрастта за пенсиониране за тях е по-висока. Пенсия в намален размер получават всички, които имат необходимия стаж, но са решили да се пенсионират до една година преди да са навършили възрастта.

Източник: bntnews.bg