Стоянов: Очаквам юни или юли едноцифрена инфлация

2

И нфлация под 10% до месец прогнозира служебният министър на икономиката Никола Стоянов пред NOVA.

За половин година инфлацията са е стопила с няколко пункта. От икономическото министерство отчитат, че нивото ѝ през септември е било над 18%, докато през март е 14 на сто. Що се отнася до бюджетния дефицит, Никола Стоянов заяви, че е възможно той да е в размер на 3%, въпреки заложените сега 6,4 на сто. За целта обаче е необходима политическа воля.

От икономическото ведомство отчитат, че през последните месеци няма ръст в цените на едро.

Колко и какви нарушения установи КЗП при последните проверки

„За март инфлацията е 14%, което е по-малко от тази през септември – 18,7%. Очаквам още юни или юли месец да имаме едноцифрена инфлация – под 10%. Към края на годината целта ще е между 5 и 7%. Един от най-големите успехи на правителството е овладяването на цените на газа и респективно на горивата“, каза служебният министър на икономиката Никола Стоянов за предаването „Твоят ден“.

По думите му е започнала тенденцията за постепенен спад на високите цени на горивата.

„Много би било добре за държавата да има редовно правителство. Служебният кабинет не може да прави дългосрочни планове и политики. Политическата нестабилност е именно липсата на планиране“, заяви той. И допълни, че в парламента ще бъде внесен проектозакон за надценките.

„Това значи от 17 продуктови групи да има поне по един артикул с минимална надценка – до 10%. Ще бъдат забранени обратните фактури, за да не си увеличават изкуствено печалбата веригите. В рамките на май е реалистично този проект да влезе в парламента и би трябвало бързо да мине“, поясни министърът. 

По темата за възможен търговски картел министърът сподели, че това ще определи Комисията за защита на конкуренцията, но ясно се вижда, че цените на едро и дребно падат.

БНБ атакува инфлацията, ще тегли ликвидност от банките

„Бяхме постигнали поне да не се качват цените повече. Във веригата на доставки от цени на едро и цени на дребно се случва нещо. КЗК трябва да прецени дали има непазарни съглашателства. Стремим се да покажем къде е проблемът и да упражним контрол. В началото съотношението между проверки и открити нарушения на КЗП беше 95%, а сега е 25% два месеца по-късно“, заяви Стоянов и уточни, че чрез сайта за проследяване на цените информацията е на едно място и може да се направи анализ, но и регулация. 

Според него забраната за украински внос е породена от липсата на реализация на родните производители и залежаване на продукция по складовете.

„Категорично бюджетен дефицит от 3% е възможен. Имахме план да предложим тъкмо бюджет с такъв дефицит, но решихме да дадем картината каквато е, на базата на техните решения“, посочи министърът. 

Стоянов е категоричен, че е възможно България да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *