Сражавал се за „Вагнер“ иракски наемник е бил убит в Украйна

0

И ракски гражданин, сражавал се за руската частна военна компания „Вагнер“, е бил убит в Украйна в началото на април, съобщи агенция РИА ФАН, цитирана от Ройтерс. 

Пригожин иска разследване на високопоставени руски служители

Иракчанинът Абас Абутар Уитуит е починал на 7 април – само ден след като е постъпил в болница на „Вагнер“ в контролирания от руските сили източноукраински град Луганск, съобщи РИА ФАН, като отбеляза, че това е първият случай на убит в конфликта наемник от Близкия изток, вкючил се в редиците на „Вагнер“.

Агенцията посочва, че той е бил ранен в Бахмут – град в Донецка област, за който собственикът на частната военна компания Евгений Пригожин твърди, че е бил превзет от неговите бойци в средата на май след месеци на ожесточени боеве.

Какво се случва в Украйна? Кадиров е получил нова заповед

В интервю с проруски блогър Пригожин каза, че по време на конфликта са били убити 20 000 негови бойци, посочва Ройтерс.

Във видео, разпространено от РИА ФАН, се вижда мъж, които е представен като бащата на Уитуит, да получава посмъртни награди, с които е удостоен синът му. Мъжът казва, че е подкрепил решението на сина си да се запише във „Вагнер“ като „доброволец“.

„Абас винаги се е стремял към свободата и искаше да бъде мъж, който защитава свободата и себе си. Той ми каза, че е открил свободата си в Русия“, казва мъжът от видеото.

Руските медии със забрана да отразяват Евгений Пригожин? Той реагира остро

Пригожин засега не е отговорил на запитванията на Ройтерс за коментар по темата.

Повечето бойци на „Вагнер“ в боевете за Бахмут са бивши затворници, набирани от групировката от затворите с обещание за амнистия, ако отслужат в редиците ѝ шест месеца в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Според съдебни документи, видени от Ройтерс, Уитуит е бил осъден през юли 2021 г. от съд в руския град Казан на четири години и половина затвор по свързани с наркотици обвинения.

Пригожин обяви, че 20 хиляди от бойците му са загинали в Бахмут

Документите сочат, че Уитуит е бил студент първа година в Техническия университет в Казан, когато е бил арестуван от полицията за притежание на голямо количество канабис.

Ройтерс не успя да установи дали иракският студент е бил привлечен от „Вагнер“, докато е бил в затвора.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *