Според Пендаровски вписването на българите в конституцията на РСМ било "спасяване на образа на България"

Вписването на българите в конституцията на Република Северна Македония, включено като условие в преговорната рамка на страната за членство в ЕС, е станало, за да бъде спасен образа на България, след като ЕС е отхвърлила другите български искания.

Това заявява в интервю за Канал 5 президентът и кандидат за втори мандат Стево Пендаровски.

Пендаровски потвърждава позицията си, че Гоце Делчев е българин, за което продължава да е яростно критикуван. Разказва и за срещата си с българския президент Румен Радев по време на инаугурацията през 2019 г. Тогава Радев беше първият президент, с когото Пендаровски се срещна в резиденцията на президента на Северна Македония Вила „Водно“.

Според разказа на Пендаровски, в кратката 20-минутна среща, за негова изненада Радев е „започнал с жестока критика за неизпълнението на договора с България“. „Още тогава ми стана ясно, че Радев ще е основната спънка пред пътя ни към Европа“, заявява Стево Пендаровски.

Разказва още как е обяснил, че договорът от Преспа е международен, а този с България е двустранен. В интервюто Пендаровски посочва, че със забавянето на членството си в ЕС Северна Македония пропуска възможностите за усвояване на средства от различни европейски фондове.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Източник: bntnews.bg