Спада ли рейтингът на крал Чарлз III?

0

Б ританците все още подкрепят монархията, но подкрепата за краля намалява сред най-младите от тях, показват резултатите от допитване до общественото мнение, публикувано днес, предаде Франс прес.

В анкетата на агенция ЮГав 58% от анкетираните общо 4592 британци смятат, че все още за предпочитане е начело на страната да има монарх вместо избираем от народа или от парламента държавен глава, който пък предпочитат 26% от анкетираните.

Музиката за коронацията на Чарлз III ще е отражение на „романтичната му душа“

Въпреки че британците остават в голямата си част промонархистки настроени, то подкрепата за монархията отстъпва, показва още допитването. През 2012 г. по повод 60-ата годишнина от възкачването на Елизабет Втора на престола, сходно допитване на ЮГав показа, че близо три четвърти от британците предпочитат монарх пред избираем държавен глава.

Новото допитване е осъществено сега по поръчка на Би Би Си и показва важни разногласия в общественото мнение в зависимост от възрастовата категория на анкетираните. Подкрепящи монархията са 78% от хората над 65 години. Но сред хората от групата 18-24 години едва 32% подкрепят монархията. Пак в тази възрастова категория 38% от анкетираните искат избираем държавен глава, а 30% са без мнение по въпроса.

Меган Маркъл няма да присъства на коронацията на Чарлз III

Три четвърти от младите анкетирани казват, че не са заинтересовани от кралското семейство. В средата на април пък друго допитване показа, че две трети от британците не са заинтересовани от коронацията на крал Чарлз Трети на 6 май. Сред най-младите 59% смятат освен това, че кралят е изгубил връзка с обикновения живот на поданиците си. 

В разгара на инфлацията и нарастването на цената на живота някои британци критикуват скъпите тържества по повод коронацията на Чарлз Трети. Досега кралският дворец пази в тайна цената на всичко това. Но според оценките коронацията на Елизабет Втора през 1953 г. е струвала сума, която днес би отговаряла на над 22 милиона евро.

Канада премахва споменаването на Обединеното кралство в титлата на крал Чарлз

Допитването показва, че мнозинството от британците – 54% – смятат все пак, че кралската институция е от полза за страната и че носи на Обединеното кралство повече, отколкото му струва. Но и по този въпрос младите (около 40%) са скептично настроени. 

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *